Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de març del 2010 | 14:36
Crònica · Unió europea

L'economia marca l'agenda europea

La crisi econòmica és al centre del debat europeu. Des de fa dos anys, s'han fet reunions a nivell internacional, com les conegudes del G-20, a nivell europeu i també, com és natural, a nivell de cada estat, sobre les motius i les possibles solucions a la crisi econòmica i financera que afecta, tot i que en diferent mesura, a tot el planeta.

S'hauria d'haver apostat per solucions en clau europea, és a dir, que les receptes haguessin estat consensuades per tots els estats membres i que s'haguessin aplicat, salvant la idiosincràsia i particularitats de cada estat, per igual a tot l'àmbit de la Unió. La realitat no ha anat per aquí i, tot i que sí que es va consensuar un marc d'actuacions, finalment ha sigut cada estat el que ha actuat com li ha semblat convenient. Aquesta actitud i també la diversa consistència de les economies europees, ha motivat que la sortida de la crisi sigui diferent en la qualitat i també en el temps en els diferents estat de la UE.

Una nova realitat que torna a qüestionar aquesta actuació estatal en comptes d'europea és la crisi grega, que ha provocat que Europa no es pugui permetre el luxe de deixar caure a una economia, la grega, que forma part de la zona euro, tant per la credibilitat que això representaria per la cohesió i imatge internacional de la UE, com per la pròpia credibilitat de l'euro. I és en aquest escenari que s'estan desenvolupant alternatives i propostes per cohesionar la diversa àrea econòmica que és la Unió Europea, amb propostes com la possible creació d'un Fons Monetari Europeu destinat a garantir l'estabilitat econòmica i financera de la zona euro.

Com és natural en una proposta encara en fase embrionària, hi ha persones a favor i en contra, però la realitat és que quelcom es mou i això de per si sol ja és una bona notícia. La veritat, però, és que una àrea econòmica forta com és la UE, necessita d'una capacitat política de primer ordre, que ara no té, però sí que hi ha els mecanismes per arribar-hi, com és el Tractat de Lisboa i d'altres que en vindran. El que cal és que els caps d'estat i de govern dels 27 estats membres de la UE i els estaments comunitaris s'ho creguin de debò i actuïn en clau europea.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat