Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 6 de d'abril del 2009 | 14:18
Crònica · Unió europea

La UE i l'OTAN

Aquesta setmana ha sigut d'una activitat frenètica pel que fa als mandataris dels estats que integren el G-20, dels de la Unió Europea i també dels que formen part de l'OTAN, donades les importants reunions que s'han succeït.


La primera, a Londres, on s'ha reunit el G-20 amb la finalitat de trobar solucions a la crisi econòmica. Seguidament a Estrasburg, dintre del 60è aniversari de l'OTAN, on s'ha celebrat una important reunió de l'aliança atlàntica. Després a Praga, a la cimera de la Unió Europea amb els Estats Units i, finalment, a Turquia, dins de la reunió de l'Aliança de Civilitzacions. 

Em referiré bàsicament a la cimera de l'OTAN, en què els ingredients principals eren veure en acció al president Obama, i també a la França de Sarkozy essent ja membre de l'estructura militar 43 anys després. S'han tractat diferents temes entre els vint-i-sis membres, entre els que destaca l'acceptació d'incorporació com a nous membres de Croàcia i Albània. També l'aposta de Obama per incrementar la presència de l'Aliança a Afganistan, a la que els EUA ja han confirmat un increment de dotació d'efectius militars i diners, i a la que hi han respost els altres membres, de manera desigual però amb suport explícit d'acompanyar la iniciativa americana. 

Un altre punt és la decisió dels membres de l'Aliança de revitalitzar la relació amb Rússia. En un altre ordre de coses, l'eix francoalemany s'ha sortit amb la seva, amb el consens perquè el danès Rasmussen sigui el nou secretari general de la OTAN, després de vèncer les reticències de Turquia. I també ha sortit de la cimera i de les altres reunions que s'han produït, especialment de la que reunia a la UE amb els EUA, la insistència d'Obama perquè la Unió Europea es doti d'una efectiva defensa,  amb la finalitat de ser autònoms i tenir capacitat d'influir. 

Deia Obama que els EUA no poden ser els únics garants de la seguretat occidental. s una proposta interessant que també està en l'agenda de l'eix francoalemany, però que no té el suport unànime de tots els vint-i-set membres de la UE. S'haurà d'esperar la entrada en vigor del Tractat de Lisboa i que aquest s'interpreti en clau europea pel que fa a la política exterior i a la seguretat i defensa, amb la finalitat que la UE es doti de la suficient capacitat per poder defensar la llibertat i la seguretat dels ciutadans europeus i alhora tingui capacitat per influir en el concert internacional, en que hi hauria d'aportar els seus valors que són el multilateralisme, la solució pacífica dels conflictes i la pau.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat