Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 1 de d'octubre del 2014 | 18:38
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Sobirania.cat

Estem vivint uns moments molt transcendents. Dissabte passat, el President Artur Mas signà el decret que convoca tota la ciutadania d'aquest país a decidir el nostre futur col·lectiu.

300 anys després, tenim l'oportunitat de recuperar les nostres estructures d'Estat, que ens foren arrabassades per la força de les armes.

La sobirania copa el debat polític i se situa en la centralitat política d'aquest país. Una sobirania que, en ple segle XXI, els catalans i les catalanes estem tractant d'exercir. Val a dir, però, que en l'àmbit de les noves tecnologies i internet, ja fan uns anys que en gaudim. La creació del domini .cat podríem dir que és la fita que marca el naixement de la sobirania catalana a la xarxa.

N'hem parlat moltes vegades, des d'aquesta columna, car crec que és un aspecte cabdal. La importància i la rellevància d'aquest domini –conjuntament amb les xarxes socials, els blogs i tot el món 2.0- n'ha estat, és i continuarà essent fonamental per al nostre país i pel canvi que ha experimentat i continuarà experimentant. Ha estat un dels instruments que har permès aquesta revolució pacífica i democràtica que estem vivint. Podem dir que la sobirania a la xarxa ha estat, és i continuarà essent un element clau per a l'assoliment de la sobirania política del nostre país.

El periodista Saül Gordillo (@saulgordillo), en el seu llibre Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet, que acaba de publicar recentment, en parla abastament. El llibre és una crònica de l'impacte dels mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista i com sʼinterrelacionen. El relat arrenca el 2004 i analitza el paper dels blogs, dels diaris digitals i la irrupció de les xarxes socials, que han esdevingut una eina clau en lʼorganització política de col·lectius i forces sobiranistes i independentistes. En boca dels professors de la UAB Joan Manuel Tresserras i Enric Marín, Sobirania.cat és "el relat més complet i documentat sobre el paper del ciberactivisme polític en l'articulació de la revolta democràtica que ha fet possible l'èxit del moviment sobiranista a Catalunya".

A Sobirania.cat, el seu autor fa un homenatge a més de 200 protagonistes de la Internet catalana i hi apareixen més de 1.000 referències a persones que han participat, cadascú en la seva mesura, en l'articulació d'un espai virtual propi, diferenciat, sobre el qual ha crescut socialment i políticament el discurs independentista.

Com dèia al començament d'aquesta crònica i com molt bé ho detalla en Saül Gordillo a Sobirania.cat, una de les claus de l'èxit del moviment sobiranista català és l'ús intel.ligent i eficaç del món 2.0 per estendre i impregnar la societat catalana del discurs i els avantatges de la sobirania i l'estat propi. Sense aquest instrument, no seríem aquí i, manllevant una frase de la meva darrera crònica La rellevància tecnològica a la "V", "són les eines i instruments bàsics sobre els quals han de girar totes les accions i iniciatives que ens han de portar el 9N a votar i a decidir que volem ésser un nou estat d'Europa".

Totalment d'acord Saül. Felicitats pel llibre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat