Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de de juliol del 2013 | 15:45
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Les oportunitats del TIC català

Sillicon Valley ha esdevingut la referència pel que fa a les noves tecnologies. Allà s'han forjat bona part de les principals companyies tecnològiques, que ens han dotat d'importants productes i serveis, que ens acompanyen en el nostre dia a dia.

Silicon Valley.

A banda de Sillicon Valley és evident que hi han altres zones, altres països que tenen un gran potencial en TIC, on aquest sector és la punta de llança, el motor de les seves economies.

A Europa, Finlàndia, un país d'unes dimensions molt similars a les de Catalunya, té una indústria tecnològica i de les telecomunicacions amb molta força, pes, importància. Un sector que va agafar gruix al voltant de Nokia, la seva multinacional per excel.lència. I no voldria deixar d'esmentar Israel, un país on el seu sector tecnològic s'ha desenvolupat molt gràcies, principalment, a l'àmbit de la defensa.

Però, i Catalunya, com es troba el sector tecnològic del nostre país? Quines oportunitats presenta? Pot ésser el vaixell insígnia de l'economia catalana en el futur? Tal i com s'extreu del Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya d'enguany, elaborat pel CTecno, el volum estimat del sector tecnològic a Catalunya el 2011 es va situar prop dels 16.400 milions d'euros. En relació al nombre d'empreses del sector tecnològic presents al país aquest és de 11.300. Pel que fa al nombre de treballadors, són gairebé 73.000 els catalans que treballen en aquest sector, mentre que les exportacions industrials del sector tecnològic català̀van suposar l'any 2010 un total de 1.865 milions d'euros segons recull IDESCAT.

Aquestes són les principals dades del sector a Catalunya. Xifres significatives però que queden lluny, encara, del que hauria d'ésser un sector capdavanter i que estiri del carro de l'economia del país. Ara bé, dit això, és necessari saber si el sector té potencialitats, oportunitats i fortaleses que permetin que vagi més enllà i incrementi la seva repercussió i el seu pes en l'economia catalana.

El Baròmetre indica que la marca Barcelona té potencial d'atracció d'empreses i talent, la capacitat de recerca de Catalunya és molt notòria, el país compta amb actius de projecció internacional com el MWC o el Sincrotró, l'entorn universitari, la competitivitat de les empreses TIC catalanes, la globalització de l'economia, la tradició industrial catalana com a oportunitat per rellançar el TIC i afegir valor al sector industrial del país, les TIC com a element transversal, la mentalitat i política d'aliances i col.laboracions o el suport de les grans empreses tecnològiques a la internacionalització de les pimes.

No ens trobem on voldríem però tenim oportunitats, recorregut, potencialitats. En l'entorn actual de crisi que ens toca viure és, indubtablement, una bona nova per a Catalunya el fet de tenir sectors, com és el cas del TIC, que poden esdevenir el mascaró de proa de la nostra economia. Hi ha molta feina a fer, moltes iniciatives a endegar, però podem fer-ho. És més: hem de fer-ho. Som-hi, doncs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat