Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de juny del 2012 | 17:02
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

'Idigital': Catalunya capdavantera en TIC

El sector català de les TIC té una facturació anual d'uns 12.000 milions d'euros, que es generada pels més de 70.000 treballadors als quals dóna ocupació. Tenint en compte el nombre de treballadors de les empreses, cal diferenciar entre aquelles que tenen més de 10 treballadors i la resta.

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Mena.

El 76,8% de les empreses del país amb menys de 10 treballadors tenen 1 ordinador, mentre que el 99% de les empreses que tenen 10 o més treballadors disposen, com a minim, d'un ordinador. El 21,4% de les empreses amb menys de 10 treballadors tenen pàgina web. 16,1% de les empreses ofereixen els seus productes mitjançant la modalitat de comerç electrònic, de venda on-line.

Aquestes són unes breus dades de l'ús de la tecnologia al nostre país, que ens donava a conèixer l'Econòmic, en una interessant crònica la setmana passada. Unes xifres, uns valors que es poden complementar amb les que apareixen en el darrer Baròmetre del sector tecnòlogic a Catalunya, elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), i del qual vàrem parlar ara fa un mes, quan es va publicar.

A nivell domèstic cal fer esment en el fet que el 96% de llars catalanes disposen, com a minim, d'un telèfon mòbil, mentre que pel que fa als ordinadors la xifra se situa al voltant del 75%. En relació a l'administració catalana, cal dir que el 80% dels serveis o tràmits poden fer-se a través d'internet. Una xifra similar a la que ofereix l'administració espanyola.

Dit això, podríem concloure tot dient que, actualment, Catalunya es troba un 30% per sota de les euroregions capdavanteres o més avançades en les TIC o el que és el mateix: la vintena d'entre un total de 269, segons diu l'Índex Idigital 2012. Una situació que significa que tenim un marge de millora considerable pel que fa en un àmbit tan transcendental i, a la vegada, tan transversal com la tecnologia. Innovació, internacionalització, inversió, infraestructures i inclusió són els cinc eixos fonamentals respecte als que ha de pivotar la tecnologia al nostre país per tal de fer-lo un país de primera en relació a les TIC. I això és el que es pretén amb el pla Idigital.

Aquest esmentat pla, que acaba de ser impulsat pel govern català, té com a principal fita la de situar Catalunya entre les 10 euroregions més avançades en l'àmbit de les TIC. Un objectiu ambiciós però necessari per tal d'aprofitar les potencialitats de les TIC i generar riquesa, ocupació, competitivitat empresarial o creixement. En definitiva, contribuir al canvi econòmic que la nostra societat, el nostre país requereix. El pla Idigital va en línia, a més a més, amb l'estratègia europea 2020, impulsada des de les institucions comunitàries, per fer créixer les TIC, tot maximitzant-ne el seu potencial social i econòmic. Hi han hagut reaccions d'estupefacció, d'incredulitat o d'altres donant poca importància al pla.

Tant se val. Ara no toca la polèmica o la controvèrsia. El que cal són iniciatives, accions, projectes positius i en clau de país que ajudin, que contribueixin a la millora, a la nostra recuperació econòmica. I aquest n'és un. Les TIC amb tots els seus punts forts, les seves potencialitats i els seus aspectes positius, poden aportar-hi, i molt. És l'hora de donar suport!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat