
Voldria començar aquesta crònica tecnològica setmanal, tot comentant que l'iPhone 5 ja és a la venda en tots els establiments del nostre país que comercialitzen els productes de l'empresa de la poma mossegada.
De fet, és un dir, ja que durant el primer dia que ha estat a la venda s'han esgotat totes les existències. 16 dies han hagut de passar d'ençà que Tim Cook, màxim responsable d'Apple, el presentés en societat des de San Francisco i, com en d'altres llocs d'arreu del planeta, a Catalunya també ha tingut una gran rebuda.
A banda de l'iPhone aquesta setmana també ha estat notícia la celebració de les cinquenes jornades de la Catosfera. Com diu el seu manifest de presentació "les Jornades de la Catosfera són un cicle de xerrades en clau tecnològica que se celebren anualment a Granollers, i que pretenen posar de manifest la Internet catalana i la seva activitat en les xarxes socials i les formes de comunicació 2.0. Al mateix temps, la Catosfera serveix com a rerefons i punt de trobada per als blocaires i tuitaires catalans".
Unes jornades que han servit principalment per tal que referents de la Internet catalana, empresaris de les TIC, periodistes i blocaires parlessin sobre quina és la funció, quin és el paper, què pot aportar una eina com Internet en la situació actual que vivim i, sobretot, des d'una òptica merament econòmica.
El català es troba en una bona situació a la xarxa, però cal continuar treballant per tal de millorar-ne la seva salut"
A nivell tecnològic, també cal destacar aquesta setmana un estudi realitzat per la Universitat Politècnica i la pompeu Fabra que s'ha fet públic i que constata la bona salut de la llengua catalana a la xarxa d'Internet. Iniciatives ciutadanes com la d'aconseguir que Twitter parli català o que el català s'inclogui en els telèfons intel·ligents són clars exemples que col·loquen la nostra llengua en una posició privilegiada respecte a altres llengües europees, pel que fa a l'àmbit de les TIC.
Segons l'estudi, tot i que el català gaudeix de bona salut, tampoc té una salut de ferro. Per aquesta raó, l'estudi remarca que la següent fita a assolir, ha d'ésser que la tecnologia faciliti la traducció automàtica entre el català i altres llengües europees, sense haver de passar per l'anglès o el castellà.
Segons l'estudi, es constata que en una primera divisió hi hauria l'anglès, el francès i el castellà com les llengües amb més presència en ordinadors, telèfons i tauletes i en un segon nivell, i al costat d'idiomes com l'alemany o l'holandès, hi ha el català, que s'allunya així de les vint-i-una llengües europees que corren el risc d'extingir-se en l'entorn digital.
Com ja hem comentat en diferents ocasions, el català es troba en una bona situació a la xarxa, principalment per la feina i les iniciatives desenvolupades pels blocaires i activistes catalans a la xarxa. Però cal continuar treballant per tal de millorar-ne la seva salut i que serveixi també per dotar-la de més reconeixement i prestigi. Unes característiques que també reforçarien la llengua per tal d'impulsar-la en d'altres àmbits, on la seva salut és ben precària.