
El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació és un dels més dinàmics de la nostra economia. Un sector, el de les TIC, que presenta un índex d'atur força baix en relació a l'existent al país.
Cal esmentar que a finals del 2012, l'atur del sector de les noves tecnologies se situava al voltant del 6,3%, un percentatge, val a dir, molt allunyat del 23,94%, que és el que registrava Catalunya, en el seu conjunt, en acabar l'esmentat any, segons l'Idescat.
El sector TIC presenta una taxa d'ocupació alta i un atur que es pot considerar estructural. Unes dades que evidencien que aquest sector té unes potencialitats notables, unes fortaleses òbvies per tal de fomentar l'ocupació al nostre país. Es calcula que Catalunya, actualment, té uns 100.000 professionals que treballen en el sector de les TIC, entès com els treballadors de totes les empreses tecnològiques, però també de tots aquells professionals que es dediquen a la tecnologia, però en empreses d'altres sectors.
Es preveu que la demanda de professionals TIC anirà en augment els propers anys. I, a més a més, cal tenir en compte que els titulats en llicenciatures de l'àmbit de les TIC (telecomunicacions, informàtica…) continuaran patint un retrocés durant els propers anys. Per tant, tot i les dificultats esdevé una oportunitat de dinamitzar l'ocupació per a professionals d'altres sectors, que es formin, adquireixin competències TIC i puguin reorientar la seva carrera en el sector de les noves tecnologies.
En aquesta tessitura, el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), per encàrrec de la Direcció́General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, amb el recolzament tècnic de Netmind i la col·laboració d'Infojobs i el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), ha dut a terme un estudi que pretén analitzar aquesta situació per tal d'engegar projectes i iniciatives que serveixin per dinamitzar l'ocupació a través de les TIC.
L'estudi, sota el títol de "Dinamització de l'Ocupació Mitjançant les TIC" radiografia la demanda TIC a Catalunya i obté que les professions amb més demanda i que no requereixen d'estudis tècnics superiors són:
• Programador informàtic
• Consultor en informàtica de gestió
• Administrador de sistemes i xarxes informàtiques
• Tècnic en assistència a l'usuari
• Instal·lador i reparador d'equips informàtics
En base a aquestes professions, l'estudi proposa per a cadascuna diferents programes de formació per tal que els aturats, provinents d'altres sectors, que els facin puguin adquirir els coneixements i les competències necessàries que els hi permetin de desenvolupar aquestes professions TIC i alhora puguin reorientar la seva carrera professional en l'àmbit de les noves tecnologies. Com a base per a l'elaboració d'aquests programes de formació, corresponents als diferents perfils, s'ha emprat els certificats de professionalitat. Aquests certificats són un document oficial que acredita a un professional per tal de desenvolupar una activitat laboral. Cada certificat acredita les competències professionals d'una persona, independentment de si aquesta les ha obtingudes a través de l'experiència professional o mitjançant la realització de cursos de formació.
Com conclou l'estudi, per tal de maximitzar l'èxit d'aquests programes és necessari que els continguts s'adeqüin al màxim a les necessitats reals del mercat. Ara bé, dit això, cal aprofitar l'escletxa que el sector de les TIC ens dóna com a societat. En un moment on l'atur es troba en un punt tan i tan alt, cal posar a la pràctica els programes de formació que defineix l'estudi per tal que hi hagi aturats que els facin i tinguin una oportunitat professional en el sector de les TIC.
Tenim una oportunitat com a país que no podem desaprofitar. La possibilitat d'inserir professionals d'altres sectors en el mercat laboral i, més concretament, en l'àmbit de les TIC. Ara toca que les administracions i les empreses facin realitat aquests programes de formació i que després els aturats els vegin com una oportunitat d'or per tal de tornar a reprendre la seva carrera professional en un altre sector.