Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de de març del 2014 | 16:46
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Barcelona: "iCapital"

Barcelona té renom internacional. És una marca molt coneguda arreu. La forta oferta turística és un reclam important per a la capital catalana. El turisme és un dels sectors clau de l'economia catalana. Un sector amb molt de pes per al conjunt del nostre país.

Però, amb el turisme, no n'hi ha prou. Cal potenciar altres àmbits i sectors. Des d'aquesta columna sempre ho hem dit, hem afirmat que cal anar més enllà. Cal superar la dependència dels sectors tradicionals –turisme, construcció, indústria…-- i projectar altres sectors econòmics, altres àmbits productius que impulsin l'economia del nostre país.

Les noves tecnologies, la innovació, el sector bio, el concepte smart city (ciutat intel·ligent), l'economia del coneixement i del valor afegit han d'ésser peces cabdals d'aquesta estratègia de canvi de l'economia catalana.

Ara fa unes setmanes, en un article en aquest diari, reflexionava al voltant de les potencialitats que el sector de les TIC té al nostre país. A l'article Galàxia TIC feia un repàs de tot allò que tenim a casa nostra i que aporta, dóna un plus, un valor afegit a les TIC catalanes. Una visió, potser massa optimista, segons alguns, però que, la setmana passada va rebre un reconeixement molt rellevant i transcendent, per part d'un organ tan representatiu i destacat com és la Comissió Europea (CE). Concretament, la CE va atorgar el premi de "iCapital" de la Unió Europea a la capital catalana. La raó principal esgrimida fou per "per introduir tecnologies, que han fet aquesta ciutat mediterrània més pròxima als seus ciutadans".

El guardó s'ha assolit gràcies al projecte Barcelona, la ciutat de les persones, llançat per l'Ajuntament de Barcelona, el setembre de 2011. Una acció que va ajuntar, va fer treballar plegats empreses privades, organismes públics, universitats i centres de recerca amb l'objectiu d'utilitzar les noves tecnologies per millorar la qualitat de vida i el benestar dels barcelonins i les barcelonines, a través d'iniciatives relacionades amb la il.luminació intel·ligent, la mobilitat, l'energia i d'altres que es poden encabir en el concepte de ciutat intel.ligent.

Acabem de rebre un reconeixement internacional. Ens n'hem de felicitar. Però no podem defallir. Cal insistir en aquesta línia. Cal continuar en aquest camí de la innovació, de les TIC, de les smart city, del bio… Uns sectors cabdals que s'han d'erigir com els sectors tractor i fonamentals de l'economia catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat