Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de de gener del 2011 | 15:05
Crònica · Tecnologia i país

Emprenedoria: de casa i tecnològica

Les noves tecnologies i, en particular, la xarxa d'internet estan creant nous models de negoci, noves formes de fer empresa, de generar riquesa i d'incrementar l'ocupació. Innovació, en el sentit d'explotar una nova idea, i emprenedoria, entesa com la capacitat d'arriscar-se per tal d'aconseguir l'objectiu preuat, són els conceptes bàsics, fonamentals a partir dels quals hom pot crear empresa.

Apple, que està valorada amb gairebé 300 bilions de dòlars, o Google, amb gairebé 200 bilions de dòlars, són exemples d'empreses d'èxit, avui en dia, però es tracta també de companyies tecnològiques que, en els seus inicis, els seus creadors, van conjuminar aquestes dues components que són innovació i emprenedoria. Un vector que els va permetre arribar al que són avui: dues de les empreses més fortes i potents del planeta.

Darrerament, tenim l'exemple de les xarxes socials Facebook i Twitter que, dia rere dia, van incrementant la seva valoració, a mesura que l'impacte de les xarxes socials es van estenent més i més en la nostra societat.

Però, i a casa nostra, com està la qüestió? Hi han projectes innovadors tecnològics? Tenim projectes TIC interessants? Doncs sí que n'hi han, tot i que, com és evident, caldria que n'hi haguessin molts més. s el cas de, per exemple, Sixtemia, Digital Legends, EyeOS o NTR Global, per esmentar-ne alguns.

Sixtemia és una empresa creada per dos banyolins l'any 2007 i que es dedica al desenvolupament d'aplicacions per a dispositius mòbils. Clients com Inditex, el FC Barcelona o el Real Madrid són indicatius de l'èxit d'aquesta empresa del Pla de l'Estany.

El 2001 fou l'any en què aparegué el primer prototip de videojoc de Digital Legends. Una empresa que té contactes amb Apple i per a la qual ha desenvolupat jocs per a l'iPhone i l'iPad: els aparells de més èxit i mediàtics a dia d'avui.

La multinacional de la informàtica IBM va apostar per l'escriptori virtual EyeOS, desenvolupat per dos joves catalans d'Olesa de Montserrat, que ja té presència a més de 60 països i ha estat traduït a més de 25 idiomes.

I, finalment, NTR Global. Empresa de software fundada l'any 2000 per tres  catalans que, darrerament, ha internacionalitzat el seu equip directiu amb l'objectiu de consolidar el seu creixement i poder sortir a borsa.

Totes aquestes empreses són clars exemples d'idees de negoci, basades en el món de les aplicacions, que estan resultant exitoses i que evidencien que, al nostre país, s'està fent coses i bé, dins de l'àmbit de la informàtica i les noves tecnologies. Però no ens podem aturar. Ens cal anar molt més enllà. I en aquesta tessitura és fonamental que les nostres institucions, els nostres governants, els agents econòmics i la resta d'actors implicats apostin decididament i fermament en aquesta línia, ja sigui a través de capital, ajuts o programes que fomentin la innovació i les vocacions tecnològiques en els nostres estudiants, com per exemple és el cas del programa Enginycat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
Cisco Live, La Nit i el MWC
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica · Tecnologia i país
10 anys de sobirania plena a Internet
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Indica publicitat