Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de gener del 2009 | 15:03
Crònica · Societat civil

La compra de Spanair, una oportunitat única

Fracassades totes les lluites polítiques per obtenir capacitat de maniobra a l'aeroport del Prat, és hora de confiar en el sector privat. Ni amb el nou Estatut, ni amb les negociacions individuals que Artur Mas i Joan Puigcercós van fer amb José Luis Rodríguez Zapatero es va aconseguir que el govern anés més enllà d'una simple declaració d'intencions sobre l'entrada de les administracions catalanes en la gestió de l'aeroport del Prat.

Dos anys després d'aquell episodi tot fa pensar que la declaració d'intencions es quedarà precisament en això, un simple acord que mai no s'aplicarà. De fet, cal recordar que ni tan sols s'ha arribat a descatalogar els aeroports de Reus i Girona la categoria d'interès nacional i, per tant, tampoc es traspassaran a la Generalitat.


Per tot plegat és interessant la via oberta de FemCat de comprar la companyia aèria Spanair. Immersa en una crisi des de fa anys, ara agreujada pels efectes de l'accident de Barajas, l'estructura de Spanair, que ara és propietat de la companyia escandinava Sas, permetria crear la primera companyia aèria de bandera catalana. D'aquesta manera l'aeroport del Prat -i la resta de catalans- tindrien una companyia disposada a obrir noves línies, tant europees com intercontinentals. Seria una molt bona manera de competir amb Barajas i un cop dur per Iberia, una companyia que ha gaudit de la protecció d'Aena i ha beneficiat únicament l'aeroport de Madrid.


FemCat és una fundació que pretén dur a terme i donar suport a iniciatives que serveixin pel progrés de la societat catalana. Empresaris, directius i professionals agrupats amb un objectiu comú: donar un important pas endavant en els propers 10 anys, convertint Catalunya en un dels països capdavanters. La compra de Spanair juntament amb l'ajuda de Turisme de Barcelona i Catalana d'Iniciatives, dos consorci público-privats, seria la primera gran acció de FemCat i una manera de visualitzar la potencialitat de la societat catalana quan col·laboren els sectors públic i privat.


De moment, els interessats en la compra ja han creat la societat Iniciatives Empresarials Aeronàutiques, que seria la plataforma que farien servir per aterrar a la companyia. Falta, però, distribuir les accions dins aquesta societat, que compraria el 80% del capital de Spanair, ja que Sas es quedarà un 20%. L'únic handicap per tancar l'operació a hores d'ara és la manca de líquid del mercat. Els inversors catalans arribarien a cobrir el 60% del capital de la companyia, per la qual cosa només falta trobar diners per al 20% restant.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat