Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 29 de d'abril del 2016 | 20:03
Crònica · Política

El CIDOB, una eina al servei d'Espanya

El CIDOB és una eina que tot i tenir la seva seu a Barcelona ha actuat sempre com una eina de l'estat. El CIDOB  va comptar,  ja des de la seva creació,  amb el suport explícit del que va ser vicepresident espanyol i ministre de Defensa, Narcís Serra. Aquest  va fer d'aquest centre la nineta dels seus ulls arribant a dirigir-lo personalment. Durant el seu mandat  va aconseguir tot vinculant-lo

als ministeris de Defensa i d' Assumptes Exteriors quantioses aportacions econòmiques i facilitats de l'estat per tal que l'entitat pogués desenvolupar  relacions internacionals. Posteriorment i ja  depenent d'una Generalitat convergent n'ocupà la direcció Carles Gasòliba. Un catalanista moderat però allunyat de les tesis independentistes  i molt acostumat al marc polític espanyol.

Els sectors sobiranistes de CDC esperaven que aquest fos capaç de redreçar l'entitat. I més des del moment que les aportacions econòmiques pel seu manteniment per part del govern central passessin a ser gairebé simbòliques i qui assumís a partir d'aquell moment el seu manteniment fossin l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.


En aquests anys s'ha fet feina i desenes d'analistes s'hi han format en diferents aspectes de l'anàlisi i les relacions internacionals. Això si, tots ells van haver de passar primer un sedàs sobre el seu nivell d'espanyolitat o si més no van haver de demostrar neutralitat pel que fa al conflicte entre Espanya i Catalunya.

Durant el seu mandat Carles Gasòliba ha evitat l'enfrontament amb l'estat i en conseqüència ha fet que del CIDOB  no en sortissin ni  relacions ni  analisis internacionals que responguessin a la realitat que marca l'actual procés català.

Ara doncs,  tenint en compte que tenim amb un Departament  d'Exteriors   amb una política exterior clara respecte al procés no té massa sentit  continuar alimentant la que fins a dia d'avui ha estat la línia ideòlogica i estratègica del CIDOB. Així doncs ,  davant d'aquesta  nova realitat Gasòliba ha cregut convenient posar el seu càrrec  a disposició per tal que una nova direcció i un nou equip prenguin el relleu.

És el moment que el Govern de la Generalitat actuï amb fermesa i valentia i  aprofitant l'estructura i moltes de les persones que formen part del CIDOB en faci una vertadera  estructura d'estat. No afegim el CIDOB a la serie d'entitats al servei del país que s'han anat clausurant en els últims anys per la incompetència de les instuticions en alguns casos o  per la manca de sentit d'estat en uns altres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat