Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 5 de de novembre del 2015 | 10:56
Crònica · Política catalana

Som més i ho farem bé

Hem d'estar cognitivament en guàrdia per evitar la més lleu persuasió dels sofismes del nacionalisme espanyol, els quals parasiten eficaçment en l'autoexigència de l'independentisme tocant a les garanties democràtiques d'una eventual ruptura.

Que el suport social i parlamentari per iniciar un procés de secessió és "clarament insuficient" ―segons diu, en irritada salmòdia, la coalició de perdedors― és una superxeria que té com a inconfessada premissa una assumpció arbitrària: l'statu quo i la unitat de l'estat necessiten menys vots per servar incòlume la seua legitimitat que el sobiranisme per instaurar-ne una de nova. És com si l'Espanya postfranquista tingués una plètora de legitimitat històrica, o el do d'una democraticitat intrínseca, inexplicables racionalment però per virtut de les quals l'independentisme català o el basc no poguessin badar boca fins a adduir una majoria del 80%. Dit orwellianament: tots els projectes nacionals són legítims, però l'un és més legítim que els altres.

 

Ni els esgarips del nacionalisme espanyol, ni les dificultats per convertir la suma aritmètica de JxS i la CUP en una palanca de ruptura, ni la provisòria ubiqüitat política de CSQP (dins i fora del procés) no haurien de fer-nos dubtar de les bondats de la matemàtica, d'una banda, i del saber històric, de l'altra: l'independentisme més resolt i un sobiranisme fins ara retràctil sumen la majoria necessària per convertir el Parlament principatí en una autèntica assemblea constituent, una assemblea que l'Espanya postfranquista, mancada de genuïnitat democràtica, no ha tingut mai.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat