Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de gener del 2012 | 15:38
Crònica · Política catalana

Els darrers pressupostos amb el PP?

El Parlament ha rebutjat aquesta setmana les esmenes a la totalitat als pressupostos i a la llei d'acompanyament. La majoria conservadora que formen CiU i el PP s'ha mostrat sòlida i ha tombat les alternatives de l'esquerra.

Estable o conjuntural?
CiU s'ha abocat al PP per pactar els pressupostos, en un clima de bona entesa que es posarà a prova amb el pacte fiscal.

ERC i el PSC fins al darrer moment van intentar negociar amb més o menys convicció els comptes amb la federació nacionalista.

El govern de CiU opta per aplicar una agenda de retallades amb un clar dogma liberal que és difícilment digerible per les formacions de l'esquerra, per més corresponsables que se sentin de la situació econòmica de la Generalitat. Mas retalla i, a més, vol tenir una bona relació amb el nou govern espanyol, tal i com ha quedat clar aquesta setmana a la reunió, a Madrid, del Consell de Política Fiscal i Financera. El conseller Andreu Mas-Colell va ser clar en el debat d'ahir al Parlament quan va solemnitzar que calia una oportunitat per l'entesa amb el govern de Madrid. Això també explica el vot favorable (i sobrer aritmèticament) de CiU a les retallades i pujades d'impostos del govern espanyol la setmana passada al Congrés.
El gran dubte és si l'entesa entre CiU i el PP és conjuntural o de fons
Els nacionalistes greixen aquestes setmanes la relació amb Madrid, tal i com es podrà constatar el proper 1 de febrer a la reunió que mantindran al Palau de la Moncloa el cap de l'executiu català i el seu homòleg espanyol Mariano Rajoy. El gran dubte és si l'entesa entre CiU i el PP és conjuntural o de fons. O, el que és el mateix, si anirà més enllà de 2012. És evident que Madrid no acceptarà el pacte fiscal en la línia del concert que CiU demana i ha promès en tres eleccions seguides. El més que està disposat a fer el govern del PP és una millora general del finançament en la línia de la corresponsabilitat, però no a singularitzar Catalunya i donar via lliure a la recaptació i liquidació de tots els impostos, tal i com fan els sistemes forals.

Un cop Madrid els diguin que no, la federació haurà de triar entre seguir pactant amb el PP els grans projectes de la legislatura o girar la vista a ERC, que apareix a l'altre extrem del tauler de joc amb els braços oberts i oferint-se per accelerar la difusa transició nacional que va prometre Mas fa poc més d'un any en ser investit. Caldrà veure aleshores si el president opta per fer passos i no decebre els independentistes que el van votar o es conforma amb gestionar l'autonomia i ofegar el conflicte de la mà del PP. A Escòcia ja hauran votat o estaran a les portes de fer-ho.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat