Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de d'octubre del 2012 | 16:09
Crònica · Política catalana

El president no pot fallar

Artur Mas ha convocat eleccions amb la idea nítida d'obtenir un ampli suport que recolzi la seva gestió (que no ha estat precisament brillant atès que l'economia segueix sense remuntar i el baix grau de compliment del seu programa electoral) i que doni via lliure al dret a decidir i a l'estat propi.

El president ha signat aquest dilluns la convocatòria d'eleccions i ha cridat a no tenir por del que ve i del que vindrà. Però hi ha por entre els sectors que dubten de la independència i en els que la veuen més necessària que mai.

És cert que Mas està aconseguint seduir bona part de l'independentisme, però també que aquest sector polític, que ja és majoritari a la societat catalana, no amaga una certa inquietud per com es pot desenvolupar tot el procés cap a l'estat propi.

En els dies posteriors a la manifestació de la Diada i al cop de porta de Mariano Rajoy al pacte fiscal, el portaveu del govern Francesc Homs va afirmar a Rac1 que, d'entrada, ell era més partidari d'una declaració unilateral d'independència al Parlament si hi havia una majoria clara que ho avalés que no pas d'una consulta.
L'independentisme està en alerta. Els estrategs de la campanya convergent ho volen basar tot en la majoria absoluta"
Posteriorment, en el debat de política general, i també per la pressió exercida per ICV, que vol evitar haver-se de posicionar obertament pel 'sí' en campanya, CiU va optar per la fórmula de la consulta. Ara Artur Mas afirma que només farà el pas si té una majoria indestructible al darrera que garanteixi l'èxit del procés.

Això fa que l'independentisme estigui en alerta. Els estrategs de la campanya convergent ho volen basar tot en la majoria absoluta. Els cal tot el vot independentista per poder compensar les fuites de l'electorat més autonomista o el castigar per les retallades.

El missatge serà clar: si Mas té majoria absoluta i és clara es pot fer la consulta. Si no la té, perilla. En un moment o altre de la campanya el president verbalitzarà que influiran pocs els diputats que puguin treure ERC, SI o la CUP que es presentaran com els garants del procés i de que Mas no reculi en el moment clau.

Queda molt per les eleccions i les aigües estan molt remogudes i encara excitades. Segurament per això les enquestes són tan diferents. Però de moment marquen una tendència clara: el sobiranisme puja. I digui el que digui Mas i el seu entorn, al president li serà difícil recular si el bloc CiU, ERC, ICV ─i eventualment SI i CUP─ se situa entre els 80 i els 90 escons el 25 de novembre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat