Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de d'abril del 2014 | 17:25
Crònica · Política catalana
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari

El dogma de la sobirania espanyola inconsútil

El Regne d'Espanya refusarà la consulta catalana perquè s'ha autoconcedit el dret a retenir Catalunya sense el consentiment dels seus ciutadans. El Govern espanyol al·lega que el conjunt del poble espanyol, que inclou els catalans al marge de la seva voluntat, és l'únic titular de la sobirania i l'únic que té dret a decidir el futur col·lectiu. Felip V va ser el primer monarca que va invocar la seva sobirania per decidir el futur dels catalans va ser al Decret de Nova Planta, basant-la en el dret de conquesta.

Era un monarca absolut convençut de l'origen diví de la seva reialesa. Al segle XIX la dinastia borbònica va admetre els règims constitucionals i va haver de cedir la sobirania reial al poble espanyol. Aquesta cessió no va comportar el consentiment dels ciutadans i el contracte social com origen de la sobirania, sinó que va mantenir la seva concepció totalitària basada en l'ús de la força.

Quan el catalanisme va irrompre a la política espanyola amb Solidaritat Catalana Antonio Maura va elaborar el dogma de la "sobirania inconsútil", que feia referència a la túnica sense costures de Jesús que els soldats romans es van disputar després d'haver-lo crucificat. Mariano Rajoy, registrador de la propietat, l'ha actualitzat de manera molt més prosaica amb la teoria d'Espanya com a "propietat indivisa". Rubalcaba la comparteix i obliga a defensar-la al PSC de Pere Navarro. El proper 8 d'abril el "nunca, nada!" de Maura a la sobirania catalana  tornarà a ressonar al Congreso i els diputats del PSOE elegits a Catalunya s'hi sumaran.
L'espanyol és l'únic exèrcit aliat de Hitler i Mussolini que continua al poder i té el seu capità general com Cap d'Estat vitalici i hereditari"

La doctrina de la sobirania espanyola forma part de la concepció totalitària del poder elaborada per Thomas Hobbes. Aquest apologeta dels reis absolutistes sostenia que l'Home és un llop per l'Home i que la guerra era l'estat natural de la nostra espècie fins que Déu no va instaurar els monarques absoluts. Aquests van imposar el Leviattan, l'Estat, amb un poder sobre la vida i les propietats tant terrible que mantenia la llei i l'ordre per la por.

En front de l'absolutisme els defensors del Parlament  anglès van inspirar-se en John Locke que defensava que els homes van instaurar l'Estat mitjançant un "contracte social" per obtenir beneficis mutus. El consentiment dels ciutadans distingia el poder civil del poder despòtic. La Gloriosa Revolució anglesa va triomfar l'any 1688 i el "Bill of rigths" va atorgar al Parlament anglès els poders que ja tenien les Corts Catalanes. Per aquesta raó Catalunya i Anglaterra van lluitar juntes contra l'absolutisme borbònic.

L'any 1907 Antonio Maura va formular el dogma de la sobirania inconsútil davant de les demandes de reforçar la personalitat "regional" catalana: "si se quiere la personalidad para hacer jirones la inconsútil soberania de la patria, nunca, nada!" . Per reforçar la idea de que aquesta sobirania no era voluntària sinó que es basava en la força de les armes va afegir: "les diré (als seus fills) que sirvan más a su Patria combatiendo eso que derramando su sangre en la frontera". En acabar la Primera Guerra Mundial amb la independència de molts països europeus la Mancomunitat va demanar l'autonomia. En el debat de novembre de 1918 Antonio Maura va repetir les tesis hobbessianes de la sobirania espanyola.
El proper dia 8 d'abril els nostres representants només podran projectar a Europa i al món sencer la imposició de la totalitària sobirania espanyola"
Francesc Cambó va considerar que en les competències atribuïdes a l'autonomia catalana la sobirania havia de ser total. Aquesta demanda  va desencadenar l'ira sagrada de l'antic president de la "Real Academia de Jurisprudencia y Legislación". Va dictaminar que els Estats són illes de dret en un oceà de nacions en guerra, perquè no hi ha legalitat internacional i els governs es troben en conflicte perpetu. Només es pot garantir la llei i l'ordre amb un poder sobirà únic, fora del qual els ciutadans tornen a la llei de la selva. La idea dels Estats com a contracte social li era totalment aliena. Per aquesta raó Maura també va proscriure el verd "federar" perquè els estats federals la sobirania prové del pacte i del consentiment. Molt abans que Carmen Chacón, va sostenir que ningú pot escollir la seva mare. Davant el "nunca, nada" dels partits borbònics tots els diputats catalans van abandonar el Congreso de Diputados, inclòs el socialista Largo Caballero, diputat per Barcelona.

Antonio Maura invocava la sobirania hobbessiana mentre el president Wilson traslladava el contracte social de Locke a l'àmbit internacional i proclamava el dret a l'autodeterminació com el fonament de la pau i la llei mundial. En el període d'entreguerres el feixisme i el nazisme van portar al paroxisme el Leviattan de Hobbes. Tanmateix la democràcia va vèncer els exèrcits totalitaris a la II Guerra Mundial i es van crear les Nacions Unides fundades el refús del dret de conquesta i l'afirmació del dret a l'autodeterminació.

L'espanyol és l'únic exèrcit aliat de Hitler i Mussolini que continua al poder i té el seu capità general com Cap d'Estat vitalici i hereditari. Aquesta permanència manté el dogma de la sobirania espanyola inconsútil i indivisa. Aquesta doctrina tornarà a dir "nunca, nada" a una consulta catalana, a seguir el model d'Escòcia, fruit de la tradició britànica de respecte al consentiment dels ciutadans. El proper dia 8 d'abril els nostres representants només podran projectar a Europa i al món sencer la imposició de la totalitària sobirania espanyola, originada en el dret de conquesta dels Decrets de Nova Planta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat