Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de de juliol del 2011 | 18:08
Crònica · Política catalana

Bona gestió municipal per compensar el fre nacional

Aquest divendres s'ha produït la imatge que passarà a la història de les passades eleccions del 22 de maig. Convergència i Unió és el partit que ara governa els ajuntaments de Barcelona i Girona, governats durant 32 anys pels socialistes de forma ininterrompuda.

Barcelona · Xavier Trias ha arribat a la Casa Gran sense fer soroll i envoltat d'un equip fidel i compensat a nivell ideològic i que, amb més o menys entusiasme, ha gaudit de la confiança dels actuals dirigents de CDC, encapçalats per Artur Mas i el seu pinyol, que s'ha sentit ben representat per Quim Forn, que serà l'home fort de l'Ajuntament.

Però tant Trias com Carles Puigdemont estaran obligats a buscar aliances diverses, tant amb el PSC com amb el PP per sumar en votacions clau i tenir uns mandats més tranquils del que els fa pensar l'aritmètica de les urnes. A CiU hi ha preocupació perquè l'escenari, tant als ajuntaments com al Parlament, se'ls pot complicar malgrat els èxits electorals. Els convergents es veuen en mans del PSC que, en tant que alternativa de govern a totes les institucions, no posarà les coses fàcils a Artur Mas.

Trias, Puigdemont i Mas necessiten que el PP no tingui majoria absoluta a Madrid el març de 2012 per assegurar-se comptar amb un Partit Popular mesell que no posi les poses difícils als alcaldes convergents. És difícil d'amagar que l'agenda nacional que la federació nacionalista va presentar com a reclam als independentistes al passat novembre xoca frontalment amb una Alicia Sánchez Camacho envalentida pels seus resultats electorals en el darrer cicle electoral. Per això els convergents apliquen l'agenda social conservadora, en la que sí que hi ha coincidència plena amb el PP.

A CiU cada cop hi hagi més dirigents que, contra l'opinió de Josep Antoni Duran i Lleida, siguin partidaris de que Zapatero esgoti la legislatura i faci les reformes. Pensen que d'aquesta manera Rubalcaba pot guanyar temps i capitalitzar algunes mesures d'esquerres per frenar la més que previsible majoria absoluta del PP, que no li interessa a cap dels seus socis potencials.

En tot cas la nova fornada d'alcaldes convergents estarà marcada pels pactes amb el PP. Ho estarà Trias però per força també s'hi trobaran els primers edils de Reus i Mataró. La federació nacionalista haurà d'excel·lir en la gestió per consolidar les seves quotes de poder i esperar que la nova ERC que liderarà Oriol Junqueras remunti el vol i es pugui convertir en un soci adient per fer un pas endavant a nivell nacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat