Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de d'octubre del 2013 | 19:10
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Els bascos i tu

S'ha parlat molt de la bascofília històrica de l'independentisme català i no gens d'aquell període postbascofílic en què qualsevol al·lusió a l'exemple basc desqualificava per si mateixa l'argument polític que se'n servia

Lleida · Sense prendre'n esment, vam passar d'un mimetisme cec i irracional a l'estigmatització, igualment irracional, de la noble disciplina de la política comparada, o de la humana propensió a seguir pràctiques edificants.

Si alguns catalans que fantasiejaven amb la idea de deixar-ho tot per emigrar a un llogarret de Guipúscoa haurien fet bé de visitar el psicòleg, no era en canvi gens irracional buscar inspiració en l'oci polititzat de l'esquerra abertzale per crear, aquí, espais de socialització en l'independentisme.

En l'era dels estudis culturals comparats, un amic nostre va ser sospitós de basquitis aguda per haver acarat, en un audaç assaig, els fenòmens de la cançó engagé catalana i basca durant el franquisme. I sempre vam discrepar del Ramon Barnils cenetista que no considerava imprescindibles uns sindicats nacionals i de classe, "com tenen els bascos", per crear, al Principat, una hegemonia independentista ─no cal dir que el temps ha donat la raó a Barnils i no pas a nosaltres.

Avui, aquell proverbial emmirallament en la pugnacitat èuscara sembla, definitivament, una dada del passat, i entre nosaltres ja és habitual la conyeta sobre l'inopinat sorpasso de l'independentisme català sobre el basc. Diguem tanmateix que no és clar que la vigència de l'exemple basc, almenys en algun aspecte, hagi prescrit. Diguem que d'ara endavant ens caldrà aprendre dels qui han sabut vèncer, però també, inevitablement, dels qui han après a patir.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat