Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 31 de de març del 2010 | 15:51
Crònica · País Valencià

Amics i veïns de cel·la?

El contundent acte signat pel jutge José Castro ha fet reviure a determinats polítics valencians la relació tan estreta que van mantenir, anys enrere, amb qui era president de les Illes Balears i després fou ministre de Medi Ambient espanyol, Jaume Matas. Perquè, els agrade o no, tant Eduardo Zaplana com Francisco Camps, que governen el País Valencià des del 1995 (amb la sola regència de José Luis Olivas entre l'estiu del 2002 i el del 2003) van intimar tant com van poder amb Matas.

En pot donar bona fe Eduardo Zaplana, però també la seua exesposa, Rosa Barceló, atès que tots dos estiuejaven a les Illes amb la fructífera parella Matas-Areal, de què eren grans amics. Encara n'hi ha que recorden les nits estivals de festa a la discoteca Pachá d'Eivissa, on Matas i Zaplana se sentien els amos de dos imperis i gaudien, alhora, de la confiança de José María Aznar. Al primer, de fet, Aznar el nomenaria ministre del Medi Ambient, i al segon, de Treball.

Molt més llest i espavilat, Zaplana va escampar el poll abans no l'enxamparen en una de ben grossa, i va saber cobrir-se l'esquena de manera pseudolegal per tal de no haver de retre-hi comptes. Escàndols com ara els sobrecostos de Terra Mítica, la redacció de factures falses per feines que mai no van efectuar-se, i també el pagament en negre a Julio Iglesias d'un contracte tres vegades superior al que va fer-se públic i pel qual el cantant gallec promocionava el País Valencià- Tot plegat va acabar en el no-res.

Veurem com acaba el serial en què ara hi ha implicat el president del Consell, Francisco Camps, qui, a diferència de Zaplana, de moment ja ha hagut de trepitjar els jutjats per declarar-hi en condició d'encausat. L'afer dels vestits és en l'aire, després que el Tribunal Superior de Justícia valencià l'arxivara momentàniament, i a més hi ha dues qüestions més encara no resoltes: el presumpte finançament il·legal del PP valencià que va detectar un informe del cos de policia especialitzat contra la neteja de capital, i, una bomba de rellotgeria, les dues terceres parts del cas Gürtel' que no es fan públiques fins el dia 5, passada la Setmana Santa.

En tot cas, els lligams bruts entre l'actual inquilí del Palau de la Generalitat i Jaume Matas venen de lluny. Ni l'un ni l'altre no han simpatitzat ni la meitat que ho van ver Matas i Zaplana, però, això no obstant, el ben cert és que fou Camps qui, només d'accedir al Palau, va nomenar Matas Ambaixador de la Comunitat Valenciana. Un càrrec honorífic que no ha rebut cap més polític en actiu i que, en el cas de Matas, se li va atorgar per "l'exaltació, col·laboració i per les manifestacions que han contribuït a la difusió i defensa dels interessos" del país. Al rerefons, és clar, la defensa numantina del Pla Hidrològic aprovat en temps de govern d'Aznar, de què Matas n'era ministre, i que recollia com a emblema el transvasament de l'Ebre al País Valencià, Múrcia i Almeria, una mesura que el govern socialista va tombar només d'arribar al poder i que ha servit perquè els conservadors valencians malparlen sense embuts de Zapatero i companyia, alhora que lloaven fins l'extenuació l'antic règim.

Quan aquests dies se li demana al Consell actual, presidit per un esmunyedís Camps (que no parla ni es comunica amb ningú), si l'executiu pensa de retirar l'honor concedit l'any 2003 a Matas, la resposta sempre són evasives. Paula Sánchez de León, consellera portaveu alhora que responsable de la cartera de Justícia i Administracions Públiques, acaba de comentar que l'expresident balear només deixarà de ser Ambaixador valencià si és condemnat per una sentència ferma. Al cap d'alguns membres del PP valencià hi ha el temor que aquest desposseïment dels honors coincidesca amb l'eclosió de la següent etapa Gürtel', el cas de corrupció més important que mai ha afectat un partit polític a l'estat espanyol i que ha fet de Camps un polític a la deriva. Un polític que, quan veu Matas, tremola de valent.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat