Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de juny del 2014 | 16:59
Crònica · Madrid

Què farà Felip VI amb les forces armades?

Mal començament del futur rei espanyol Felip VI. Si el seu pare es va acomiadar parlant de la gran nación española, el fill apunta maneres reivindicant la nación unida. Això sí, amb el toc de diversa, que sempre és més refinat. És evident que el futur monarca mantindrà la continuïtat de fons amb Joan Carles.

Madrid · De fet, la casa reial espanyola ja ha deixat clar que el futur regnat no és una "etapa nova" sinó que estarà caracteritzat per la continuïtat, l'estabilitat i la normalitat. Un discurs que xoca amb les pretensions dels qui promocionen la tercera via, cada cop amb menys àncores on aferrar-s'hi.

Dies enrere, Mariano Rajoy es va permetre ridiculitzar-los dient que, quan parla amb ells, no tenen gaire clar quin horitzó persegueixen. A més, a Madrid veuen l'abstenció de CiU com un desmarcatge del pacte constitucional. ¿Si ells ja han triat, per què hi hem de cedir?, es pregunten alguns, focalitzant els retrets en Josep Antoni Duran i Lleida, poc còmode en el paper que li toca jugar.
L'únic pas que tindrà importància seran les ordres que doni Felip a les forces armades espanyoles el dia que Catalunya declari la independència"
Els partidaris de repensar l'encaix de Catalunya a l'estat espanyol contenen la respiració, bo i esperant les paraules del futur monarca, el dia 19 al Congrés dels Diputats. Tenen poques esperances: la intervenció l'escriurà Zarzuela, que no vol sotracs, i rebrà el vist-i-plau de la Moncloa. Del PP. No hi haurà ni reconeixement plurinacional ni pistes que obrin la porta a una reforma constitucional. Els gestos cosmètics, com dir unes paraules en català, fa molt de temps que no colen al país.

Així doncs, l'únic pas que, veritablement, tindrà la importància dels fets serà les ordres que doni Felip a les forces armades espanyoles el dia que Catalunya declari la independència. Perquè, no ho oblidem, ell és el nou responsable suprem dels exèrcits i és aquí on es demostrarà si és un demòcrata (tot i que sembla una paradoxa amb la monarquia) o si fa seva una història que, a través del seu pare, té les arrels a la dictadura.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat