Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de maig del 2012 | 17:34
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

Clatellada a l'imperi mediàtic de Murdoch

Per una vegada, i sense que serveixi de precedent, el poder polític britànic ha desqualificat i actuat en contra dels interessos del conglomerat mundial més poderós en el camp de la comunicació: l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch, amb el qual es troba estretament vinculat José Maria Aznar.

Rupert Murdoch.

L'empresari australià Rupert Murdoch ha creat un conglomerat d'abast mundial basat en la comunicació (premsa, radio, televisió, Internet, cinema, llibres, etc.) que és considerat com el més gran del món. Ara bé, aquest imperi està sustentat, bàsicament, en dos pilars: Estats Units i la Gran Bretanya.

Per arribar al lloc que ocupa s'ha saltat totes les regles i ha fet servir tots els mitjans i influències que ha considerat necessaris, prescindint de qualsevol mena d'ètica o regles deontològiques. Ha subornat, ha espiat, ha fet xantatge, ha efectuat escoltes il·legals, etc. Els últims escàndols sortits a la llum pública a la Gran Bretanya en el món de la comunicació l'han enganxat de ple.

Cal recordar que Murdoch és propitari dels periòdics The Times i The Sun i accionista destacat de la plataforma de televisió BSkyB. Tenia també l'important setmanari News of the World, ara tancat degut als escàndols. Ara, una comissió del Parlament britànic ha dictaminat que "no és apte per dirigir una empresa internacional".
Murdoch pot ser obligat a vendre la seva participació (39%) a BskyB
Irresponsable, no sabia res
Aquesta sentència té el seu origen en el fet que Murdoch ha admès totes les acusacions formulades contra les seves empreses però va dir que "no en sabia res", que "no n'estava informat" i, per tant, "no les havia autoritzat". Es fa difícil de creure però la conseqüència és que se'l consideri un irresponsable com a empresari. I, més enllà del desprestigi que suposa, hi ha les derivacions legals que afectaran els seus negocis.

No resulta lògic que un govern responsable, com el britànic, doni el control de BskyB a un empresari irresponsable. Aquest era el propòsit, ara abandonat, de Murdoch que mantenia una excel·lent relació amb l'actual primer ministre conservador, David Cameron, i el seu ministre de Cultura, Jeremy Hunt, de qui depèn aquesta autorització. Ara, aquest poderós irresponsable pot ser obligat a vendre la seva participació (39%) a BskyB. De tot plegat en poden sortir perjudicats, si més no a nivell de prestigi, els seus diaris abans esmentats.

L'afer també pot tenir conseqüències polítiques ja que la decisió del Parlament ─és a dir, el poder legislatiu─ pot afectar directament el govern, el poder executiu, per la seva estreta relació amb aquest poderós irresponsable. L'actual govern britànic és una coalició entre conservadors i liberals, i són els primers els qui tenien fil directe amb Murdoch i els seus interessos empresarials.

De la mateixa manera, el PP espanyol té al seu exlíder Aznar com a membre de l'òrgan de direcció de l'imperi Murdoch. I es que tanta proximitat entre el món polític i el món mediàtic és perjudicial per la bona salut de la democràcia.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat