Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 5 de de juliol del 2012 | 17:26
Crònica · Illes Balears

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, es fa ressò de la defensa del català a les Illes

Schulz ha respost a les denúncies amb una carta escrita de manera íntegra en llengua catalana. El professorat de les Illes va portar fins a Brussel·les la vulneració dels drets lingüístics que duu a terme el Govern de Bauzá.

Parlament Europeu.

Redacció: Tribuna Mallorca · L'STEI Intersindical i l'Assemblea de mestres i professors en català a les Illes van prendre la decisió, el passat mes de juny, de fer una compareixença davant l'intergrup de minories ètniques al Parlament d'Estrasburg i també de comunicar al president del Parlament, Martin Schulz, l'ofensiva del govern de les Illes Balears en mans del PP en contra de la llengua pròpia.

A més d'aquestes vies, el professorat també va demanar la col·laboració de Jaume Cabré, per tal de poder explicar els greuges que viu a dia d'avui el català a les Illes. A través d'una carta Cabré i el professorat de les Illes han informat com el Govern de Bauzá ha trencat el consens que, en matèria de normalització de la llengua pròpia, s'havia mantingut des de la restauració de la democràcia i com ara es vol aturar el procés de recuperació lingüística i cultural que ha estat qualificat per entitats, organitzacions i partits polítics, d'etnocidi lingüístic.
Cal que els nostres presidents estatals i autonòmics prenguin llum d'un president europeu culte i defensor de totes les llengües d'Europa"
També han volgut informar Martin Schulz de l'incompliment de la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries pel que fa a la reciprocitat de les recepcions de les televisions i ràdios públiques que tenen la mateixa llengua. En aquest aspecte, el President del Parlament Europeu ha respost a Jaume Cabré amb una carta íntegrament en català, cosa que no ha fet el president del Parlament Espanyol. L'STEI-i i l'Assemblea han recomanat als "nostres presidents, dels governs i dels Parlaments estatals i autonòmics, que prenguin llum d'un president europeu, assenyat, culte i defensor de totes les llengües pròpies d'Europa, dins i fora dels seus territoris".

"Si feim una comparació significativa, diríem que hi ha cartes i cartes. Per una banda el govern del PP fa cartes animant els pares a prescindir del català (igual que als funcionaris) i el president del Parlament Europeu n'escriu una en català a favor del respecte de totes les llengües. Som a Europa senyors del Govern de les illes Balears. Necessitam ser rescatats per la Comissió Europea de les desigualtats lingüístiques i socials i no només dels problemes financers. Si la qüestió financera no és un problema intern dels estats, tampoc no ho és l'atac institucional cap a la llengua i la cultura catalana a les Illes Balears, ni voler deixar en inferioritat de condicions una de les dues llengües oficials", han conclòs les dues entitats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat