Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 14 de de juny del 2012 | 17:40
Crònica · Illes Balears

El professorat de les Illes denuncia la vulneració dels drets lingüístics al Parlament Europeu

Amb motiu de l'ofensiva del govern de les Illes Balears en mans del PP, l'STEI-Intersindical i l'Assemblea de mestres i professors en català Illes Balears, parteixen avui cap al Parlament Europeu per denunciar la vulneració dels drets de la comunitat lingüística catalana de les Illes Balears.

Redacció: Tribuna Mallorca · Les dues organitzacions entenen que la Comunitat Lingüística Catalana de les Illes Balears la formen totes les persones que, independentment d'on han nascut, de la llengua que parlen o de la nacionalitat que tenen, volen conèixer el català i, sense perdre els seus orígens, formar-ne part.

L'STEI-i i l'Assemblea denunciaran els atacs soferts perpetrats pel govern que presideix José Ramon Bauzá: el tancament de radio televisió de Mallorca; la modificació de la llei de funció pública que modifica la llei de normalització lingüística i lleva el requisit de català als funcionaris de l'administració autonòmica; la no utilització preferent de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears per part de l'Administració i per part dels governants que ens representen.

Davant tots aquests atacs, la societat civil s'ha organitzat i ha donat respostes immediates que han passat per presentar al·legacions a la modificació de la llei -més de 12.000-, sortir al carrer 50.000 persones convocades pel Consell de la Societat Civil, campanyes com la d'Enllaçats pel Català als centres educatius, Enllaçats per la Paraula, Enllaçats pels territoris... Això que començà amb els llaços per mor de l'ofensiva de Bauzà contra la llengua catalana, ha tengut una resposta paral·lela en respostes de la ciutadania, entitats i organitzacions polítiques i sindicals.

Des del Manifest de Cura de dia 1 d'abril, les dues entitats decidiren dur la denúncia a la resta del territori, Catalunya, País Valencià, L'Alguer, La Franja de Ponent. Finalment, ara faran visible la denúncia davant la comunitat internacional i dur-la al Parlament Europeu el 14 de juny. Maria Antònia Font, com a representant de l'STEI Intersindical i Magdalena Gonzàlez, com a representant de l'Assemblea de mestres i professors en Català- Illes Balears han estat convidades per assistir a la reunió de l'Intergrup del Parlament Europeu a la seu d'Estrasburg i disposaran de tres quarts d'hora per fer-hi la seva intervenció.

Amb aquesta acció internacional, lidera des de les Illes Balears, se sumen a les demandes fetes des de diferents parts del territori que ja havien demanat la intervenció del Parlament Europeu. Pretenen posar de manifest la vulneració dels drets regulats per la Declaració universal dels drets humans, la dels drets lingüístics, la Constitució espanyola, la Carta europea de les llengües, l'Estatut d'Autonomia i la Llei de normalització lingüística.

També demanaran un gest, una acció, una declaració o una resolució per part del Parlament Europeu, que arribi al govern espanyol i al govern autonòmic. Reclamaran la igualtat de drets de totes les llengües de l'estat espanyol: per a l'STEI-i i l'Assemblea, el coneixement de les llengües pròpies dins els seus territoris ha de ser obligatori i el seu ús voluntari, davant la situació actual, en que el coneixement de l'espanyol és obligatori a tot l'estat i el seu ús hi és voluntari.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat