Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 30 de de desembre del 2010 | 15:48
Crònica · Illes Balears

Mallorca commemora el 31 de Desembre amb més actes que mai

El 31 de Desembre de 1229 les tropes catalanes, comandades per Jaume I, varen entrar a la Madina Mayurqa musulmana. Aquest acte de guerra va suposar la incorporació de Mallorca a la cultura catalana i ha estat commemorat durant segles per diverses generacions de

mallorquins i mallorquines. La Festa de l'Estendard, que té lloc el 31 dematí, la festa civil més antiga d'Europa -n'hi ha constància escrita des de començaments del segle XIV-, recorda encara avui els orígens del poble mallorquí. L'organització de la festa va anar a càrrec primer de les institucions d'autogovern -el Gran i General Consell- i, a partir dels decrets de Nova Planta, de l'Ajuntament de Palma. La celebració ha arribat fins als nostres dies convertida en un element que identifica els orígens nacionals catalans dels mallorquins, i com a tal ha estat reivindicada des dels sectors nacionalistes i independentistes. No obstant això, en un intent d'aigualir el contingut nacional de la data, el Consell de Mallorca va aprovar el 12 de setembre com a diada oficial, amb el suport de la majoria de les forces polítiques. La diada del 12 de setembre no ha arribat a arrelar i és vista com a postissa pel conjunt de la població. 

La veritat és que la commemoració del 31 de Desembre sembla més arrelada que mai. L'Obra Cultural Balear, durant els darrers anys ha organitzat cada vegada més activitats per a commemorar la data. A la Nit de la Cultura, que enguany es va celebrar a Artà, en el decurs de la qual es lliuren cada any els Premis 31 de Desembre, s'hi ha afegit un gran nombre d'actes organitzats des de la Xarxa Territorial de l'entitat, formada per delegacions i entitats amigues. Si l'any passat en varen ser 33, enguany varen passar a 43, una mostra de la força creixent de la Diada. En el decurs dels actes, que són molt variats en continguts -hi ha des de conferències a xocolatades populars, d'actuacions corals a concerts de pop-, s'hi llegeix el manifest del 31 de Desembre, en aquesta ocasió obra del filòleg Joan Melià, i es canta l'himne de Mallorca, La Balanguera.

A més, dins el marc d'aquesta campanya, l'OCB organitza des de fa pocs anys un acte central a Palma, que es va fer ahir, dimecres, 29 de desembre. L'entitat hi va presentar la campanya Mallorca, m'agrada una iniciativa que pretén recuperar l'autoestima i promoure els elements positius de la identitat mallorquina. Mallorca m'agrada organitzarà actes a tots els pobles de Mallorca per fer-hi arribar el seu missatge de rearmament moral de la gent que comparteix la defensa de la llengua, la cultura i el país. L'acte va comptar també amb les actuacions dels Germans Martorell i amb l'espectacle Al Mayurqa Clàssic, en record del músic i activista cultural Toni Roig, traspassat prematurament i enyorat per tothom pel seu compromís cívic.

La Diada del 31 de Desembre també és commemorada cada any per les diferents organitzacions polítiques nacionalistes i independentistes. Els Maulets, Endavant, el PSM, el JEN (les seves joventuts), Esquerra, el recentment aparegut Ateneu Popular de Palma o el grup de joves Pinyol Vermell, de Sa Pobla, han organitzat diferents actes per recordar la data. El 31 de Desembre també que les diferents organitzacions aprofiten per fer un balanç de l'any que s'acaba i projectar-se cap a l'any següent.

Avui, dijous, 30 de Desembre, a les 18.00 hores, serà el torna de la manifestació unitària del 31 de Desembre. Milers de mallorquins i mallorquines sortiran del passeig de Born, a Palma, per reivindicar els drets nacionals del nostre poble. La manifestació, convocada amb el lema "Som una nació. Autodeterminació", aplegarà tots els sectors que conformen el nacionalisme i l'independentisme a Mallorca. La marxa, que anirà precedida pels xeremiers, acabarà a la plaça dels patins de Palma, on un grup de saharauís de l'Escola en Pau llegiran el manifest que ha elaborat la plataforma Avançam, formada pels batles i regidors mallorquins que reivindiquen el dret a decidir. En acabar l'acte, i després que els xeremiers i els grallers interpretin La Balanguera, La muixeranga i Els segadors, començarà un concert amb els grups Anegats, Voltors, Showarma i els Faläfels i els Sonadors dels Vuit Vents.

La Plataforma 31 de Desembre, integrada per partits polítics i organitzacions socials, està formada enguany per PSM, Esquerra, Iniciativa-Verds, Entesa per Mallorca, JERC, JEN, Joves d'UM, STEI-i, Grup Blanquerna, Lobby per la Independència, l'associació Diada de Mallorca, Maulets, Endavant i SEPC. Els tres darrers formaran un bloc que agruparà els diversos sectors que conformen l'esquerra independentista revolucionària. Entre les noves incorporacions destaquen la presència d'Iniciativa-Verds (els membres de la qual hi varen participar en anteriors ocasions com a integrants del Bloc per Mallorca) i dels Joves d'Unió Mallorquina. Aquesta darrera organització havia convocat a la manifestació fins a mitjan anys noranta, i ara reprèn la seva presència a l'acte.

 

L'Ajuntament de Palma, la institució que històricament organitza la Festa de l'Estendard, sempre ha considerat la data com el començament d'unes festes d'hivern que s'allarguen fins a Sant Sebastià, patró de Palma, el 20 de gener. El pregó de la Festa de l'Estendard, que va tenir lloc ahir, dimecres, 29 de desembre, va anar a càrrec de la jove escriptora Llucia Ramis. Per avui, dijous, 30 de desembre, a les 19.00 h, a la plaça d'Espanya, estan prevists el concert de la Banda Municipal de Música, la salve a la Mare de Déu de la Salut i l'homenatge al Rei en Jaume, en forma d'ofrena de corones de flors de les entitats, institucions i de l'Ajuntament a l'estàtua del monarca.  Demà, divendres, 31 de desembre, a Cort, es farà la Festa de l'Estendard, que inclourà la col·locació de l'Estendard Reial de la Conquesta i de la Cimera del Rei Martí, una solemne missa concelebrada, presidida pel bisbe de Mallorca; i la representació de la Colcada, poema de Pere d'Alcàntara Penya que narra les commemoracions d'antany de la festa, a càrrec de Miquela Lladó i el al·lots de l'Escola de Música i Danses de Mallorca. Finalment, hi haurà un parlament de la batlessa de Palma, Aina Calvo.

Una Diada de Mallorca, doncs, rica en nombre i en diversitat d'actes i que demostra una forta mobilització dels sectors que defensen els drets nacionals del nostre poble.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat