Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 de de gener del 2011 | 15:53
Crònica · Illes Balears

Persecució policial i mediàtica contra l'independentisme

El passat 30 de desembre els carrers de Palma varen acollir, com cada any, una gran manifestació de les forces nacionalistes i independentistes mallorquines. Quan la marxa es trobava al carrer dels Oms, els bloc format per les organitzacions de l'Esquerra Independentista (Maulets, Endavant i CEPC, bàsicament) va fer una aturada per llegir un manifest i cremar una bandera espanyola. En aquell moment, la policia espanyola va carregar. Varen volar algunes cadires d'un bar veïnat. Els fets es varen agreujar per la intervenció de dues persones vinculades a l'extrema dreta mallorquina, una de les quals, un exguàrdia civil retirat, va ser ferida. La intervenció del servei d'ordre de la manifestació va intervenir per separar els independentistes de la policia i va aconseguir aturar els incidents. Cal remarcar que la decisió de carregar contra els manifestants posava la defensa de la bandera espanyola per damunt de la salvaguarda de la integritat física de les persones presents, transeünts inclosos.

L'endemà, el delegat del govern espanyol a les Balears, conegut per la seva passivitat davant els atacs als drets lingüístics i d'altre tipus protagonitzats pels seus homes, va relativitzar la crema de la bandera espanyola -segons ell, només es va socarrar-, però va anunciar mà dura contra els "responsables" dels incidents. Dins el mateix sac, evidentment, no hi havia els membres de l'extrema dreta que hi havien participat.

Les conseqüències no s'han fet esperar. La policia ha detingut, com a presumptes responsables i després d'haver-se presentat voluntàriament a declarar, tres membres del servei d'ordre, precisament els que es varen interposar per posar pau i evitar mals majors. Dos d'ells són membres d'Endavant amb una llarga trajectòria dins l'esquerra independentista mallorquina i no varen tenir una participació activa ni en l'intent de crema de la bandera espanyola ni en el llançament de cadires. Cercles de l'esquerra independentista consideren que la seva detenció és un intent d'escalivar unes persones que, per la seva edat i trajectòria, hom considera líders o caps visibles d'aquest sector.

Com no podia ser d'altra manera, la detenció ha tengut una àmplia cobertura en les publicacions de l'extrema dreta, especialment El Mundo, que, com és habitual en aquest mitjà, fa una barreja en què ho fica tot: l'Obra Cultural Balear, el PSM i quanta persona o organització es mogui a Mallorca. L'article, signat per l'ex skinhead Manuel Aguilera, contravé el codi deontològic periodístic de diferents maneres: cita els noms complets dels detinguts, dóna per feta la seva culpabilitat, en publica fotografies, canvia la narració d'uns fets que ell no va veure, posa falsos testimonis, intenta criminalitzar gent que, simplement, té un contacte via facebook amb els encausats i acaba l'article amb un embolic sobre una notícia inexistent. Tot plegat, una mostra de la manera habitual d'actuar d'un mitjà que té com a únic objectiu enverinar la convivència a través de les seves mentides.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat