Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de novembre del 2009 | 14:58
Crònica · Ideologia i pensament polític

Com salvar el món del canvi climàtic

En el seu darrer llibre - Our choice: a plan to solve the climate crisis' (La nostra opció: un pla per resoldre la crisi del clima)-, l'exvicepresident dels Estats Units i líder internacional ambientalista, Al Gore, va més enllà de l'exposició dels fets per imaginar com, en un futur, la humanitat ha aconseguit allunyar el catastròfic canvi climàtic. Descriu un escenari en el qual els Estats Units han aprovat una llei sobre el clima, la comunitat internacional ha negociat un tractat global i el món ha descobert que els molts canvis necessaris no són tan costosos com es creia i fins i tot produeixen beneficis.

A l'últim capítol Gore escriu: "Haurem sabut que hem estat capaços de comprometre a tots a favor d'una causa tan important i urgent. Déu es testimoni dels errors que hem comès però després, quan l'esperança semblava estar a punt de desaparèixer, hem aixecat els nostres ulls cap el Cel i hem vist el que havíem de fer". De moment, els beneficis que proporcioni la venda d'aquest llibre aniran a l'Aliança per a la Protecció del Clima, fundada per Gore el 2006 i a la qual va entregar els diners del premi Nobel de la Pau que li van concedir el 2007.

El llibre ha estat escrit després de reunir a experts i haver convocat el 2007 mitja dotzena de convencions per trobar solucions i respostes justes a Nova York i Nashville, entre d'altres ciutats, a les quals es va parlar de energies renovables, energia nuclear, eficiència energètica, etc.  També va mantenir entrevistes personals amb desenes de científics i experts, recollint idees i resultats de les seves recerques. Diu l'autor que amb el material obtingut podia haver publicat una desena de llibres.

L'obra tracta de manera exhaustiva i racional la energia solar, la eòlica, la geotèrmica, els biocarburants, la recuperació de l'anhídrid carbònic, la energia nuclear, la potencialitat dels boscos per absorbir el diòxid de carboni i la eficiència energètica i normatives que impedeixen el desenvolupament de transmissions super-eficients que abastin tots els continents.


La dimensió religiosa

Hi ha un capítol sorprenent amb un anàlisi de les barreres que impedeixen a la major part de nord-americans prendre seriosament l'amenaça del canvi climàtic i reconeix que la emotivitat, per sobre de la raó, guia les decisions de la opinió pública.  Afirma: "Exposar simplement els fets no és suficient". Tracta, per tant, de la dimensió espiritual del canvi climàtic, de la idea que Déu ha donat a l'home la superioritat, el domini, sobre la Terra i que cal preservar a aquesta per a les generacions futures com un deure sagrat.  Gore ha assolit el suport de coneguts predicadors com Al Sharpton i Pat Robertson per salvar el planeta i ha preparat programes de divulgació per a cristians, per a musulmans i per a hebreus. N'està preparant un per a hinduistes. Ha ensinistrat a dos cents capellans cristians i dirigents laics amb referències a les Sagrades Escriptures.

El climatòleg Gavin Schmidt, de l'Institut Goddard pels estudis espacials de la NASA, afirma que Gore "és l'únic polític vertaderament interessat per tots els detalls tècnics de la ciència". En el capítol dedicat al vent i la energia eòlica, l'autor escriu que és la font energètica renovable més econòmica i de més ràpida difusió. s optimista sobre l'eficiència a partir dels informes tècnics segons els quals substituir els motors ineficients, les finestres i altres elements que malgasten l'energia pot produir un estalvi energètic que li suposi als Estats Units una reducció del 23% del seu consum energètic el 2023.


Normatives contra la eficiència energètica

Gore ataca les normatives dels serveis públics dels Estats Units que fan que sigui més econòmic malbaratar dues terceres parts de la energia que consumim que capturar la calor emesa i utilitzar-la. Els empresaris no volen invertir per fer més productives les seves fàbriques i estalviar a llarg termini si això suposa un impacte negatiu en balanç del pròxim trimestre.

Adverteix que cremar i destruir els boscos produeix més diòxid de carboni que el que emeten tots els cotxes i camions del món. Amb una millor gestió es podria capturar molt més anhídrid carbònic i proposa la idea de compensar els agricultors en proporció a l'anhídrid carbònic que poden capturar i retenir en els seus terrenys.

En definitiva, el llibre és un enfocament científic del problema davant la propaganda i publicitat que el sector carbonífer i el petroler estan efectuant per lluitar contra l'evidència científica i per mantenir desinformada a l'opinió pública. En el llibre es recorda la frase del filòsof Theodor Adorno: "La transformació de tota la veritat en qüestió de poder ha atacat el nucli mateix de la distinció entre el vertader i el fals".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat