Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 29 de de gener del 2013 | 17:54
Crònica

Ferms amb la projecció exterior

Cada vegada està més clar que dins del marc espanyol no hi haurà sortida per a Catalunya, i que allò que l'Estat pretén és una acció semblant a la què van protagonitzar amb el Lehendakari Ibarretxe, tot i les grans diferències del procés català en el dret a decidir. La sortida, doncs, és portar el conflicte al marc europeu i internacional, i els analistes de l'Estat també ho han vist d'aquesta manera, per això ja han començat a bastir les bases d'una llei d'homogeneïtzació i recentralització de la projecció exterior.

Aquesta norma té com a objectiu impedir que les anomenades Comunitats Autònomes puguin projectar-se a l'exterior.

Per la seva banda, cal reconèixer que la resposta de la Generalitat davant d'aquestes intencions ha estat contundent, certament perquè saben que aquesta és l'única sortida per a Catalunya. Intenar fórmules del passat, federals i confederals, suposarà manegar la perdiu i carregar de raons l'Estat espanyol.

Però no n'hi ha prou amb paraules. Ni tampoc amb declaracions contundents. Allò que cal ara mateix és crear un Departament d'Exteriors que inclogui els mínims efectius actuals i, a la vegada ─i sense complexes─ cal dur a terme canvis en els representants de la Generalitat de la primera legislatura de Mas, com ja s'ha fet amb el nomenament del secretari d'Exteriors, Roger Albinyana. El nou secretari representa un punt d'inflexió en aquest procés. Però encara manca un canvi radical a Brussel·les: cal avançar en la representació catalana a l'exterior, com a mínim en la nostra presència a Nova York, a prop de les Nacions Unides.
Cal crear un Consell Nacional Català a l'exterior que, sense els límits de l'Estat espanyol, pugui actuar a tot el món
És evident, però, que a pesar de la fermesa que pugui mantenir el nostre govern, el marc autonòmic espanyol és el que és: en uns moments en què l'Estat té la qüestió financera agafada per mànec, serà difícil trobar els mitjans per a desenvolupar una políotica exterior potent.  Per aquest motiu, doncs, la projecció exterior de Catalunya no pot ser únicament una responsailitat del Govern de la Generalitat, el qual té i tindrà les limitacions conegudes.

Cal crear un potent estat major i una coordinació efectiva de tots els grups Think Tank, de totes les delegacions catalanes a l'exterior, personalitats, etc. per a què constitueixin al més aviat possible un Consell Nacional Català a l'exterior que, sense els límits i els condicionants de l'Estat espanyol, pugui actuar a tot el món.
Què poden fer contra una gran organització cívica creada a l'exterior? Res"
El Consell ha de fer servir els catalans a l'exterior com a portaveus a tots els països del món donant així una uniformitat de missatge i aquests hauràn de coordinar-se sense subeditacions ni condicionants a la política exterior de la Generalitat. S'ha de donar un pas endavant ferm. L'Estat és conscient que aquesta és l'escletxa que tenim per a evitar ser invisibles al món i portar el conflicte en el concert de les nacions. L'estat farà tot el possible per a impedir-ho, però: què poden fer contra una gran organització cívica creada a l'exterior? Res.

Aquesta batalla és imprescindible guanyar-la. Com també serà necessari a l'interior del nostre país cerar un Consell de Transició Nacional que no estigui estrictament subeditat a les institucions. Això, però, és motiu per a un altre article del nostre col·lectiu. El marc legal, les nostres institucions, són molt importants, però per a assolir la independència nacional caldrà saltar la paret d'Espanya que sempre ens ha rodejat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat