Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de de novembre del 2013 | 19:10
Crònica

Ens volen entabanar amb la tercera via

L'establishment català, durant el franquisme, la transició i el pujolisme, ha gaudit del poder a l'ombra, per sobre del bé i del mal. Ells són els poderosos que decideixen, toleren i evolucionen segons les seves conveniències: estableixen xarxes de negocis impenetrables i ben connectades amb Madrid. Ells manen i consideren els polítics els seus empleats, els quals han de mantenir la pau i tranquil·litat --i les lleis-- necessàries per tal que ells continuin sent els amos.

L'establishment tot ho fa amb la protecció de l'Estat i dels seus serveis, uns serveis que els hi informen i protegeixen de qualsevol intent d'actuar fora del seu control. El propi Jordi Pujol, essent president i anteriorment essent banquer, va sofrir l'assetjament d'aquests sectors i elits que sempre han manat a Catalunya des de l'ombra.

Ara l'establisment s'ha inventat la tercera via, un globus sonda que ha resultat caduc i decadent abans d'enlairar-se. Perquè els poderosos del país, els nostres poderosos, no entenen res. Ni tan sols es junten amb la societat: viuen al seu món, als seus locals socials, entre ells i, sense immutar-se, es consideren "pijos"  que --tot i dissimular-ho-- segueixen parlant-se en castellà perquè "fa més fi".

Alguns treuen pit posant-se l'"estanquera" al balcó del pis de la Diagonal en amunt o del Sant Cugat més chic: no han entès que, avui dia, a Catalunya hi ha unes noves generacions, entre els 30 i els 50 anys, que s'han saltat el castellà per parlar l'anglès, que no han fet (els homes) el servei militar, que no han conegut el franquisme i que sols saben del glorificat procés de la transició del qual sempre han desconfiat.
L'Estat evita el xoc de trens: intervenir Catalunya seria la fi de la relació Catalunya-Espanya"
Les noves generacions han tingut una formació lliure i els tics i les pors de les generacions anteriors les han superades. Aquestes ja caminen cap a la llibertat i la normalització, i no volen seguir amb la lluita constant de les generacions que els van precedir, i que s'estimbaven contra la paret d'Espanya constantment. Ara, els ciutadans de Catalunya volen ser lliures i normals, nacionalment reconeguts en la seva idiosincràsia, llengua, cultura i nació: volen ser ciutadans catalans, europeus i del món, i també volen una societat catalana diferent en la qual moltes coses canviïn per a adaptar-se a les societats europees més avançades.

Els serveis de l'Estat són conscients d'aquesta realitat i, per això, han desaconsellat el xoc de trens amb Catalunya, perquè tot i estar segurs que guanyarien el primer xoc, aquest serviria per a obrir una escletxa tan gran en la societat catalana que permetria aquesta darrera sortir-ne enfortida i sobirana. Intervenir Catalunya seria la fi de la relació Catalunya-Espanya.

Per aquest motiu (i amb guant de seda), l'Estat ha estructurat una gran campanya per a entabanar Catalunya, usant El País i La Vanguardia i alhora frenant els més radicals ultres espanyols. I a la vegada el gabinet de crisi a l'entorn de la Soraya i d'"els seus 30 nans" ha preparat una "pastanaga" que sigui desitjable pels sectors més febles i també pels poderosos de Catalunya.
L'Estat no entén que Catalunya el que vol és llibertat i democràcia, i que compta ja amb una societat que no vol tuteles"
Per afavorir l'entelèquia de la tercera via, l'Estat ha encarregat enquestes inventades amb resultats que comportin, estratègicament, una gran destrucció electoral de CiU i del president Mas, una gran alerta del perill d'un èxit electoral de l'ERC de Junqueras, i que alhora aporten un lideratge social a Navarro i Duran. I al final: l'Estat "salvador", que en el millor dels casos oferirà una "pastanaga" ja podrida, perquè no encara no entén que Catalunya el que vol és llibertat i democràcia, i que compta ja amb una societat que no vol tuteles.

És l'hora de deixar d'entabanar i atemorir els catalans, és l'hora de democràcia i de votar, tot creant un nou govern fort i ferm que ens porti al dret a decidir sense renúncies, amb una data i una pregunta al 2014.

No ens deixem entabanar...

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat