Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de de juliol del 2009 | 13:13
Crònica · Cultura

Un país normal

L'editorial Empúries celebrà els seus 25 anys de feina recordant els seus principis fundacionals: "publicar llibres en català, al servei de la nostra cultura". Aquest objectiu es concretava amb la voluntat de posar a l'abast del lector català el millor de la nostra literatura i dels autors més emblemàtics de les literatures estrangeres contemporànies.


Ha plogut molt des del 1983, i els canvis que hem viscut al llarg d'aquests anys han estat força substancials. Només cal que recordem que, per exemple, la composició demogràfica del país d'avui és molt diferent de la del 1983, i que la dinàmica del sector cultural ha canviat força. El model cultural català, i de les indústries culturals que permeten completar tots els passos de la cadena entre l'autor i el lector ha evolucionat molt, en part tensionat per la inevitable inèrcia globalitzadora que ha accentuat la força i la concentració dels grans grups, que sovint han comptat amb les complicitats i els suports dels respectius aparells estatals; complicitat que, de moment, la nostra cultura no té a la seva disposició.

En tot cas, l'actual moment de crisi ja es comença a fer notar en el món editorial. Així com en un primer moment semblava que en general el sector de llibre es mantenia més o menys aliè a la crisi i que els hàbits de consum cultural es mantenien, ara la realitat ha començat a canviar. Les darreres dades disponibles per un dels mercats més madurs i dinàmics de la Unió Europea, el del Regne Unit, indiquen que en relació amb l'any passat les vendes de llibres han baixat al voltant d'un 10%. Les principals editorials britàniques ja s'han començat a estrènyer el cinturó, reduir plantilles i moltes veuen ara l'aposta pel llibre electrònic com una opció de futur per reduir costos i donar resposta a un context diferent i força imprevisible.

Dit això, un dels valors distintius del nostre país és la voluntat de ser, de ser aquí i de ser al món. Aquest fet és un estímul i un motor que pot arribar a ser molt potent. s el que en part explica el fet que una editorial catalana celebri el seu quart de segle de funcionament amb solvència i, sobretot, amb les idees clares. s una mostra excel·lent que com a cultura i com a societat que té un clar interès per la cultura, podem arribar lluny, molt lluny i fins i tot podem arribar a ser un país normal.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat