Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 26 de d'abril del 2010 | 14:39
Crònica · Cultura

Sant Jordi, deures pendents

Un any més la celebració de la diada de Sant Jordi ha permès comprovar la vitalitat del món literari català. La diada és un èxit i una festa a Catalunya, però encara no la sabem capitalitzar per projectar-nos al món i internacionalitzar al nostra cultura. Aquest any els protagonistes de la diada han estat autors catalans com Jordi Puntí, Ferran Torrent, Xavier Bosch, Vicenç Villatoro, Empar Moliner i un llarg etcètera.

A diferència d'altres anys no hi ha hagut un clar guanyador en vendes ni tampoc l'habitual polèmica entre autors mediàtics "nouvinguts" que només publiquen un llibre coincidint amb Sant Jordi i escriptors amb una trajectòria i qualitat més sòlida. El gremi de llibreters estima en les vendes en uns 20 milions d'euros, xifra que representa una mica menys del 10% de les vendes anuals del sector. Ara bé, si analitzem l'impacte i l'oportunitat que representa la diada de Sant Jordi per a donar a conèixer la nostra cultura en l'àmbit internacional encara ens queda feina per fer. Cal valorar la tasca que des de fa uns anys realitza l'Institut Ramón Llull amb l'iniciativa Sant Jordi al món, però té un impacte limitat.

Com a país i com a cultura que ha de superar les limitacions, entrebancs i hostilitats que suposa no tenir un estat al darrere necessitem més musculatura i intel·ligència en la nostra projecció La combinació de la nostra limitada projecció exterior i l'hostilitat amb que sovint ens trobem quan ens presentem pel món ens obliguen a actuar amb molta intel·ligència. Només així podrem superar i evitar percepcions i declaracions com les que va fer ara fa pocs dies l'ambaixador dels Estats Units a l'Estat espanyol, Alan Solomont. El senyor Solomont s'ha cobert de glòria en unes declaracions força atrevides, sobretot tenint en compte la ponderació que caracteritza els diplomàtics.

El senyor ambaixador va criticar la llei del cinema que s'està discutint al Parlament de Catalunya i va afirmar que era una llei "amb poca visió de futur" i que pot afectar l'arribada de pel·lícules a les sales catalanes, o "regionals" segons la terminologia del senyor Solomont. Podem suposar que en aquestes declaracions hi ha les pressions i els interessos de les Majors americanes, però tot i així és probable que el senyor Solomont no faria aquest tipus de declaracions si es tractés d'un estat i no pas d'una "regió". Aquest cas és perfectament extrapolable al que ens succeeix amb d'altres països, i demostra que tenim deures pendents. De moment, però, cal potenciar i desenvolupar una diplomàcia cultural desacomplexada que pugui a donar a conèixer la nostra realitat i que possibiliti que la nostra cultura sigui tractada amb la mateixa consideració amb que es tracten la cultura portuguesa o sueca, per citar dos casos perfectament comparables. Ho podem fer, només cal que ho establim com una prioritat compartida per tothom.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat