Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de juny del 2009 | 13:38
Crònica · Cultura

El dia després

Com és habitual, un cop superada la cita -i la ressaca- electoral de les eleccions europees de diumenge passat s'han precipitat tota mena d'anàlisis sobre els resultats. D'entrada es pot constatar que es mantindrà una certa unitat d'acció de la majoria d'europarlamentaris catalans per continuar actuant de manera unitària en temes com ara els de la llengua i la cultura.


Seguint una pràctica habitual, just després de les eleccions s'han començat a anunciar notícies i mesures que tenen un impacte negatiu, impopular. Ara sembla que serà pels volts del 18 de juliol, dia d'infausta memòria i de terribles conseqüències pel país i per la nostra cultura, que se sabrà com acaba el tema del finançament i també (casualitats de la vida) la resolució del Tribunal Constitucional espanyol a propòsit del l'Estatut. No cal dir que si el concepte nació o si els articles relatius a llengua es modifiquen o "riboten" encara més ens trobarem en una situació directament regressiva.

Durant la campanya electoral de les eleccions europees es va posar de manifest la gran influència que té tota l'activitat legislativa europea en el nostre dia a dia i en les lleis que ha d'aprovar el nostre parlament. Però en l'àmbit de la Cultura la Unió Europea respecta escrupolosament el principi de subsidiarietat i de respecte cap a les intervencions dels Estats membres. Si l'estat espanyol retalla, margina, discrimina o senzillament ignora la llengua catalana a Catalunya, al País Valencià o a les Illes, difícilment la UE hi intervindrà.

De la mateixa manera que no intercedeix davant l'Estat Francès o l'Italià per demanar una major protecció i promoció de la llengua catalana a la Catalunya del Nord o a l'Alguer. Per això és important tenir clar que passi el que passi aquest juliol la primera línia de defensa la tenim aquí. Voler donar a conèixer la nostra situació a la UE sempre serà un estratègia complementària però que es trobarà amb les limitacions amb que s'han trobat els europarlamentaris catalans. s per això que cal seguir el seu exemple i actuar de manera unitària a Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat