Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de febrer del 2010 | 14:08
Crònica · Cultura

Any Vives

Per commemorar el centenari del naixement de Jaume Vicens i Vives i el cinquantenari de la seva mort s'ha organitzat l'Any Vicens Vives. Diferents institucions acadèmiques i cíviques, públiques i privades, així com la família Vicens-Rahola han organitzat nombroses activitats dedicades a recordar la vida i l'obra d'aquest gran historiador català.

L'any vives servirà per reinterpretar la seva obra i també donarà a conèixer l'autèntic abast del seu activisme polític. Dos actes van donar dimecres passat el tret de sortida a l'any Vicens Vives. La conferència de l'historiador John H. Elliott al Palau de la Generalitat va marcar el to institucional, i l'exposició al Museu d'Història de Catalunya permet una aproximació més íntima a la vida i l'obra de Vicens Vives.

L'ombra de Jaume Vicens Vives és, encara avui, cabdal per al nostre país. En el seu moment renovà totalment la historiografia catalana, i exercí un gran lideratge públic en els negres anys de la dictadura franquista. Recordar la seva figura ofereix un bon motiu per rellegir "Notícia de Catalunya" una de les obres cabdals de Vicens Vives que, malgrat ser escrita fa 56 anys, és d'una gran actualitat. "Notícia de Catalunya" és una obra essencial de qualsevol bibliografia bàsica per comprendre el nostre páis. s en aquest assaig on Vicens Vives va formular la seva tesi sobre el seny i la rauxa i sobre la tensió que caracteritza i defineix al relació entre Catalunya i Espanya. Paradoxes del destí aquestes reflexions són avui en dia plenament vigents.

Seria interessant saber l'anàlisi i l'opinió de Vicens Vives sobre la (encara no però potser propera) sentència del TC sobre l'Estatut, les implicacions de la crisi econòmica o sobre les dificultats per tal que la nostra cultura rebi un tracte igualitari a tots els nivells. Fa un temps que hi ha un debat per revisar i reformular la proposta catalanista al conjunt de la societat. Des de diferents aproximacions Ferran Mascarell i Hèctor López Bofill han fet les seves propostes, totes elles interessants. Segurament la celebració de l'any Vives serà una bona ocasió per avançar en la revisió i renovació del discurs i fer que la societat catalana estigui ben equipada per fer front al futur.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat