Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 13 de de juliol del 2009 | 13:52
Crònica · Cultura

Evolució o revolució?

En més d'una i de dues ocasions hem comentat que l'aparició i el perfeccionament d'aparells de lectura de llibres electrònics -els e-books- podria sacsejar el món del llibre en general. s evident que es redefiniran les relacions entre els mateixos escriptors, els agents literaris, les editorials, les distribuïdores i, finalment les llibreries.


En tot cas, sembla difícil que el món del llibre visqui el canvi tan brusc i accelerat que va viure el món de la música. Només hem de recordar els impactes de l'aparició i proliferació de programes i xarxes d'intercanvi d'arxius a través d'internet (com per exemple e-mule) i la irrupció dels nous aparells reproductors d'arxius MP3, com els Ipods d'Apple i ara ja en molts telèfons mòbils.

De moment semblava que l'existència de diferents formats i models de lectors de llibres electrònics faria que hi hagués un cert gradualisme i evolució cap a un nou entorn on el llibre digital aniria trobant el seu espai i encaix amb les llibreries i amb els llibres en format paper. Sembla, però, que darrerament hi ha una certa acceleració i es comencen a concretar projectes. Aquest és el cas de 36L una distribuïdora de llibre digital integrada per Abacus, l'editorial Vicens Vives i Cultura 03, presidida per Ferran Soriano i dirigida per Ernest Folch. L'objectiu marcat és ambiciós: esdevenir la distribuïdora de referència de llibres digitals en català i en castellà per a l'estat espanyol. s un mercat que de moment té un volum força irrisori.

Per tal d'incentivar la demanda, sembla que aquest Nadal Abacus farà ofertes molt competitives d'aparells de lectura digitals -els e-books-, i no ens hauria de sorprendre que d'aquí a un any el llibre digital ja s'hagi creat un espai en el mercat. Des d'una òptica catalana, ens interessa no perdre el tren i ser-hi present des del primer moment per tal d'assegurar que la nostra cultura, autors i també traduccions al català són presents en format digital, sense cap mena d'obstacle afegit, com succeeix ara en l'àmbit de la distribució i en la venda en algunes de les grans superfícies. El llibre en paper té i tindrà el seu espai i la seva presència, però sembla evident que els nous e-books tenen el potencial per revolucionar el sector i com sempre, cal assegurar-nos que la nostra indústria cultural i creativa hi és present directament des del primer moment.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Societat civil
La CAL premia Joan Solà, la Cooperativa Abacus i la Comissió 350 anys de resistència amb el Joan Coromines 2010
Crònica · Cultura
Pel món
Crònica · Tecnologia i país
L'e-book en català
Crònica · Cultura
Nous temps
Crònica · Tecnologia i país
L'e-book aterra al país
Indica publicitat