Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 7 de d'abril del 2009 | 14:12
Crònica · Tecnologia i país

L'e-book en català

Fa uns mesos, des d'aquesta humil columna, vàrem anunciar l'arribada de l'e-book a les llibreries del nostre país. L'aterratge del llibre digital a Catalunya no només fou notícia per ell mateix, sinó que també perquè l'oferta inicial de llibres en català era inexistent.


Novament, es va tornar a evidenciar, aquest cop dins del camp de la tecnologia, que a Catalunya no es pot viure en català. Els lectors catalans que van voler emprar aquest nou giny electrònic amb la lectura de llibres en català, no van poder fer-ho. Es van haver d'esperar o adquirir-ne algun en castellà. Era un nou reflex, clar i evident, de la situació d'inferioritat de la llengua pròpia de Catalunya en el territori que li és propi.

Ara, passats tres mesos d'ençà de l'anunci, la plataforma edi.cat ha començat a comercialitzar llibres en format digital, en català. Aquesta plataforma és la unió de tres editorials: Angle, Bromera i Cossetània, amb l'objectiu, com dèiem, de posar a l'abast del públic versions en català de llibres que poden ésser llegits emprant aquest nou aparell: l'e-book. De moment, els primers e-books en català que s'han posat a la venda són: "Vilaniu" de Narcís Oller, "El coleccionista de fades" d'en Josep Ballester i "La vostra sang" de Francesca Forrellad.

Tot i que, en moments de crisi, és més difícil fer rendible una nova iniciativa, edi.cat pretén ésser el referent al nostre país i en la nostra llengua d'aquesta nova manera de llegir. A la situació, malauradament, cal afegir-hi el cost de l'aparell, al voltant de 300 euros. Però, d'altra banda, té importants avantatges per a la lectura. Entre els més destacats: permet l'emmagatzematge de diversos centenars de títols en el seu disc dur en funció del model, no cal que s'il·lumini per ésser llegit gràcies a la tinta digital que incorpora, no pesa gaire, fa possible augmentar o disminuir -segons el gust de l'usuari- la mida de la lletra per incrementar-li la comoditat a l'hora de procedir a llegir i el lector -a banda de llegir- pot subratllar frases, paràgrafs, dades, cites, etcètera del llibre, que pugui trobar interessants.

A més, aquestes modificacions queden gravades per a posteriors consultes que l'usuari pugui dur a terme. Uns llibres que també podran ésser descarregats a altres "aparells", com el mòbil i l'ordinador, per tal que els lectors puguin fruir de la seva lectura en altres terminals com aquests. Característiques que permetran la lectura als bons lectors d'una manera còmoda, fàcil i engrescadora.

El llibre digital ha començat a fer camí. No sabem què suposarà tot plegat. Si no en sortirà reeixit o, contràriament, significarà el final del llibre tradicional, en suport de paper. El temps ho dirà. El que sí que és clar, és la petjada que la tecnologia, en aquest àmbit, ha aconseguit fer: incidir sobre quelcom tan quotidià com la lectura d'un llibre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat