Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de de març del 2010 | 13:33
Crònica · Cultura

Tot s'hi val?

Sun Tzu és l'autor del llibre L'art de la guerra, un llibre xinès molt influent sobre estratègia i tàctica militar, escrit fa més de 2000 anys. El monogràfic és una obra clàssica amb un contingut plenament vigent

i que no és només aplicable a l'àmbit militar sinó que també -i potser sobretot- al camp de la ciència política.


Una de les afirmacions més interessants que trobem a aquest llibre és: "Si coneixes l'enemic i et coneixes a tu mateix, no t'has de preocupar del resultat de 100 batalles. Si et coneixes a tu mateix però no l'enemic, per cada victòria obtinguda tindràs una derrota. Si no coneixes ni a l'enemic ni a tu mateix, perdràs cada batalla". s una afirmació plena de realisme que, com a catalans, ens hauria de fer reflexionar.

Així, per exemple, la setmana passada vam viure uns quants episodis força castissos al voltant dels debats de la comissió parlamentària sobre la prohibició de les curses de braus. En un altre exemple d'ocasió per aprofitar i fer aflorar certs tics d'anticatalisme lerrouxista, hem vist com alguns partits polítics i mitjans de comunicació han fet la demagògia corresponent en situar un debat plenament democràtic i que té lloc a un parlament (institució eminentment democràtica) a unes coordenades força demagògiques.

En canvi, molts d'aquests mitjans de comunicació de la Brunete que ara omplen portades, editorials i minuts parlant de llibertat, silencien sentències com la que vam conèixer ara fa uns dies, que condemna un guàrdia civil de l'aeroport de Girona que havia retingut una ciutadana per dirigir-se-li en català. s un exemple més: ni és el primer ni tampoc serà l'últim. Sembla que quan es tracta de la nostra llengua tot s'hi val. El que és sorprenent és que tinguin lloc en un estat que no s'immuta per aquests fets i que, precisament ara, ocupa la presidència de la Unió Europea, i per tant hauria de donar exemple de respecte als drets lingüístics i culturals.

Potser és en aquest punt on convé retornar als coneixements de Sun Tzu i centrar-nos en conèixer qui tenim al davant i, també, conèixer les nostres fortaleses i debilitats com a cultura i  com a país. Sobretot cada cop que volem defensar els nostres drets (lingüístics, culturals) o quan, senzillament, volem avançar com és ara el cas de la llei del cinema que s'està debatent al Parlament de Catalunya. No pot ser que tot s'hi valgui per laminar, per anar en contra o per fer demagògia dels nostres drets culturals i lingüístics. La nostra resposta ha de ser ferma i, sobretot, intel·ligent i estratègica, com recomana Sun Tzu.  

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat