Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 5 de d'octubre del 2009 | 14:44
Crònica · Cultura

Europa en una cruïlla

El món esta canviant, amb uns estats emergents cada vegada amb més capacitat política i econòmica que estan demanant pas. I és en aquest escenari que assistim a la progressiva pèrdua d'influència d'Europa o dels estats europeus importants, altrament poderosos, a favor d'aquestes economies emergents.


Aquesta realitat provoca que les relacions internacionals també canviïn d'actors i d'escenaris, entrant-hi amb plena força aquests estats i fent variar les politiques de les grans potencies, com és el cas dels Estats Units, que cada vegada mira amb mes interès a la Xina, havent-hi la possibilitat de que estableixin unes relacions bilaterals amb contingut polític i econòmic -un G-2, per entendre'ns, dintre del G-20.

I Europa, la Unió Europea en general i els estats membres individualment, què hi tenen a dir en aquest canvi d'escenari? Doncs, a la meva manera de veure-ho, s'hi plantegen dos objectius: d'una banda, continuar sent un referent mundial, i per altra, defensar la seguretat i llibertat dels ciutadans europeus. Per altra part, és cert que Europa necessita un canvi de rumb cap a una entitat política i econòmica (de fet, econòmica, ja ho és) única, que es pugui presentar al món amb contundència i sense embuts. D'una banda, la fórmula ja la tenim -ara, amb el SÍ d'Irlanda, ja estem mes a prop que el Tractat de Lisboa entri en vigor- i aquest fet que donarà més capacitat política a la UE. De l'altra, cal destacar que si no es camina cap a l'Europa unida, el distanciament entre la UE i els seus estats membres respecte dels EUA i dels estats emergents serà cada vegada mes gran. Ara encara la reacció és possible.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat