Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 25 de de novembre del 2011 | 17:39
Crònica · Anàlisi política

Quebec trontolla

Des que a les passades eleccions federals l'independentisme quebequès va patir una de les derrotes electorals més sonades que es recorden, el Bloc va passar de 48 a 4 diputats, el mapa polític de la província canadenca ha començat a canviar.

Jean-Martin Aussant

El PQ de Pauline Marois no governa des del 2003 i la política erràtica del partit en matèria social i nacional durant els darrers anys, especialment a la ciutat de Québec, ha provocat l'emergència de noves opcions polítiques que aspiren a concórrer a les eleccions provincials del 2013. El taló de fons és el de sempre: l'encaix de la vella província francòfona a un Canadà anglòfon i profundament conservador, si fem un cop d'ull als darrers resultats electorals.

Quebec se sap diferent de la resta de províncies, però el PQ malda per vèncer el tedi sobre el debat nacional que després de dos referèndums fallits (1980 i 1995) resta encallat esperant les "conditions gagnantes" per convocar un tercer referèndum. En aquest context, dues noves sigles s'han afegit a la sopa de lletres de la província. D'una banda, la darrera setmana l'exministre François Legault formalitzà el nou partit Coalition pour l'avenir du Québec (CAQ) que amb un programa de centre-dreta pretén trencar l'hegemonia del PQ i el Partit Liberal. El CAQ, que començà com una plataforma de la societat civil apadrinada pel businessman Charles Siroris, busca "no polemitzar" la qüestió nacional i fer de casa comuna d'autonomistes, federalistes i sobiranistes amb un programa ambigu sobre el tema nacional.

La nova formació de Jean-Martin Aussant defensa un independentisme no-gradualista: declaració d'independència enlloc de convocatòria d'un referèndum

El mateix François Legault estaria negociant un acord amb l'ADQ, un partit similar que actualment compta amb quatre diputats al Parlament quebequès. El nou partit no tindria més transcendència si no fos perquè les enquestes li donarien la victòria en unes hipotètiques eleccions provincials. D'altra banda, la inoperància del PQ en matèria nacional i la seva política d'aliances ha provocat un malestar en l'independentisme que finalment s'ha materialitzat en l'escissió del nou partit Option Nationale.

Creada pel diputat Jean-Martin Aussant, aquesta nova formació defensa un independentisme no-gradualista que passaria per una declaració d'independència enlloc de la convocatòria d'un referèndum com proposa el PQ. L'estratègia inclouria redactar una constitució pròpia que permetria recuperar tots els poders ara en mans de l'estat federal i sortir de l'esquema fiscal canadenc. Aussant, amb un programa d'esquerres en matèria social, voldria captar el suport dels independentistes desencantats amb el PQ.

L'horitzó de les eleccions provincials és llunyà però, sigui com sigui, els moviments de les darreres setmanes mostren el cansament dels quebequesos amb el sistema de partits actual. La desafecció política, casos de corrupció, un Govern conservador amb majoria absoluta a Ottawa i l'estancament perpetu de la carpeta constitucional requereixen sang nova. El cert és, però, que darrere les sigles de les noves formacions hi ha cares conegudes i el dilema continua essent el de sempre: continuar a un Canadà que no reconeix el fet diferencial quebequès o triar un camí propi.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat