Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 16 de de juliol del 2012 | 16:57
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Quebec a les urnes

La província francòfona del Canadà, el Quebec, podria ser convocada a les urnes ben aviat segons publiquen diversos mitjans. El primer ministre liberal, Jean Charest, hauria dit en seu parlamentària que voldria fer la darrera reunió del Govern que presideix el proper primer d'agost i que les eleccions tinguessin lloc el quatre de setembre.

Jean Charest, primer ministre del Quebec.

Sembla que, tant la seva impopularitat, que ja supera el 50%, com la situació econòmica del país i la pressió de les vagues estudiantils han fet que s'hagi decidit per avançar uns comicis previstos per al proper 2013.

La pressa de Charest també podria estar motivada per la por d'una mobilització estudiantil que ara mateix és en període estival però que amenaça de ressorgir al principi del curs vinent (mitjan agost). El primer ministre quebequès voldria sotmetre's a les urnes abans que els estudiants tinguin temps de reorganitzar-se i aturar el funcionament de les universitats una altra vegada, com ja han fet els darrers mesos a causa de la previsió d'apujar les taxes universitàries.

Però el Partit Liberal fa temps que és al punt de mira dels estudiants universitaris, que s'han unificat sota el nom de CLASSE (Coalition Large de l'Association pour une Solidarité Syndicale Étudiante), entre d'altres sindicats, i rebutgen enèrgicament l'increment de les taxes universitàries un 60% durant els propers 5 anys, que anuncià el govern quebequès el febrer passat. Una de les accions que han anunciat els estudiants és el bloqueig de les activitats del Partit Liberal durant aquest estiu, segons ha publicat Le Soleil.
Els resultats de les darreres eleccions federals fan que ara mateix sigui una incògnita la rellevància del debat nacional a la província
El conflicte estudiantil podria polaritzar una campanya que es preveu curta i convulsa, ja que han aparegut noves sigles en escena a la política quebequesa i a hores d'ara resulta força imprevisible quin podria ser el resultat. El PQ, l'oposició actual i partit candidat a governar la província nou anys després d'abandonar el poder, tem ara quedar extremadament associat a la vaga d'estudiants que podria convertir-se en una arma de doble tall per a les aspiracions de la seva líder Pauline Marois, sobretot si aquests es radicalitzen tal com han fet els darrers mesos. D'altra banda, el mateix PQ té dubtes sobre Marois, que per alguns sectors és vista com una candidata amb poc carisma i massa (o poc) sobiranista.

Els competidors del partit històric del nacionalisme quebequès podrien ser els centristes del CAQ de François Legault (que deixà el PQ el 2009), amb un discurs ambigu sobre la qüestió nacional; i, també, els independentistes radicals d'Option Nationale, liderats per Jean-Martin Aussant, que també abandonà el PQ, i advoca per un mandat sobiranista a les urnes amb la promesa de convocar un tercer referèndum de secessió. Finalment, la formació d'esquerres i sobiranista Quebec Solidaire podria beneficiar-se del vot jove i la mobilització estudiantil després que el seu candidat Amir Khadir s'impliqués en les mobilitzacions, durant les quals fins i tot va ser arrestat per la policia.

Els resultats de les darreres eleccions federals, quan el sobiranista Bloc Quebequès va patir una desfeta històrica, fan que ara mateix sigui una veritable incògnita la rellevància del debat sobre la qüestió nacional a la província. Mentre el federalisme unionista afirma que la causa independentista és morta, els nous secessionistes defensen que el que està esgotat és el vell PQ i la seva líder Pauline Marois. Les urnes, és a dir, els quebequesos, decidiran al setembre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat