Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de de maig del 2012 | 18:20
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

L'SNP manté l'hegemonia malgrat tot

Fa uns dies apuntàvem les eleccions municipals escoceses com un repte important per a l'SNP, que és a poques setmanes de llançar la campanya electoral per al referèndum d'independència del 2014. Doncs bé, amb els resultats a la mà podem afirmar que el partit d'Alex Salmond ha superat els comicis amb bona nota i fins i tot n'ha sortit reforçat.

Tot i això, Salmond haurà d'estar atent a la revifada laborista. Si ens fixem en els resultats globals, els independentistes de l'SNP han estat els clars vencedors de la cita electoral, ja que el partit ha obtingut la majoria de regidors en joc als 32 municipis i també ha estat el primer partit en vots, superant la barrera psicològica dels 500.000.

A més a més, ha eixamplat el suport a les zones rurals i no ha estat arrossegat per la davallada monumental de liberals i conservadors allà on tenia pactes de Govern. Ara bé, la revifada dels laboristes, que guanyen gairebé tants regidors com l'SNP, permetrà els unionistes d'esquerres provar de formar govern a la ciutat d'Edimburg, retenir la majoria a Glasgow i governar diverses ciutats clau, com ara Aberdeen, Lanarkshire, Dumfries o Galloway. A més a més, el suport laborista obtingut a Glasgow, la capital econòmica del país, alguns consideren que si s'hagués tractat d'uns comicis parlamentaris hauria deixat fora de la cambra la mà dreta de Salmond, la nacionalista Nicola Sturgeon.
La gran incògnita és saber les conseqüències d'aquests resultats per al referèndum independentista
En tot cas, el fet que les files laboristes hagin celebrat els resultats a feus tradicionalment d'esquerres i unionistes com Glasgow o Lanarkshire demostra el canvi de rumb de la política escocesa. L'SNP ha passat a ser el partit central i els laboristes tot just sembla que podrien articular una oposició viable a la piconadora secessionista en què s'ha convertit la marca de Salmond. La desfeta de la coalició liberalconservadora que governa a Londres ha estat enorme, ja que els liberals han perdut la meitat de regidors i els conservadors quedarien fora de gairebé tots els governs locals.

La gran incògnita és ara saber quines seran les conseqüències d'aquests resultats per a l'imminent referèndum independentista. Diversos elements fan pensar que aporten una sinergia positiva a l'SNP. Els mals resultats de la coalició de govern a Londres indicaria per a molts la falta de legitimitat de Westminster a l'hora de dictar les normes del plebiscit tal com pretén fer des de fa mesos.

D'altra banda, els bons resultats de l'SNP són una mala notícia per a aquells que pronosticaven una pèrdua de suport electoral a causa de la deriva radical del president Salmond i de les seves relacions amb Rupert Murdoch. Però no tot són bons auguris després de la cita electoral municipal. Més d'un observador ha destacat el fet que Edimburg i Glasgow probablement estaran governades per alcaldes laboristes i això podria afectar les possibilitats de fer campanya per part de l'SNP.

D'altra banda, els laboristes haurien invertit la tendència a la baixa des de la derrota a les eleccions generals i això els ajudaria a presentar-se ara com una alternativa viable al Govern secessionista de Salmond, però també a la coalició conservadora de Londres ja que els resultats també han estat bons a la resta del Regne Unit. Així, si fem balanç podem dir que l'SNP manté l'hegemonia però que les municipals han estat un toc d'atenció de cara a una campanya referendària que no es presenta gens tranquil·la.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat