Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 16 de d'abril del 2012 | 18:03
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

L'SNP se la juga als municipis

La secció de l'SNP d'Edimburg ha presentat aquest matí el programa electoral per a les eleccions municipals escoceses que tindran lloc el proper tres de maig a les trenta-dues entitats municipals que té el país. És la primera vegada que la formació secessionista afronta unes eleccions municipals tenint majoria parlamentària i ha centrat el programa en un paquet de mesures per recuperar l'economia de la ciutat.

La idea dels independentistes és oferir una actitud activa davant la crisi que es contraposi a l'austeritat que es predica des de Londres i que compta amb el suport tàcit dels laboristes.

Edimburg actualment és un dels municipis governats en coalició entre l'SNP i els liberaldemòcrates, que guanyaren les darreres municipals a la capital. Les municipals del tres de maig són clau des del punt de vista institucional, ja que el 2007 tingueren molts problemes organitzatius per culpa del canvi de sistema de vot. D'altra banda, seran les primeres eleccions des del 1995 que no coincidiran amb unes eleccions parlamentàries, de manera que els electors podran distingir millor el seu vot de les altres arenes electorals del país (Holyrood i Westminster).
La campanya podria ser una bona oportunitat per a l'SNP de cara a recollir dades sobre les simpaties del projecte independentista barri per barri
Ara bé, les eleccions municipals poden ser molt rellevants per a l'autèntic tema estrella de la política escocesa dels darrers anys: el referèndum de secessió. Des que el procés arrencà amb els projectes de referèndum paral·lels dels governs de Londres i Edimburg, els esdeveniments polítics, i més electorals, estan marcats per l'agenda secessionista d'Alex Salmond. Les municipals del maig no se n'escapen i sembla que les conseqüències dels comicis podrien ser tres, segons el professor de la Universitat de Sterling Peter Lynch.

En primer lloc, el control de l'ens supramunicipal COSLA, clau als referèndums del 1979 i 1997, és considerat un dels esculls per al projecte independentista de Salmond, en funció dels resultats de l'SNP aquest podria passar a controlar un element fonamental per tenir el comandament institucional del país més enllà del Govern. En segon lloc, de cara al referèndum del 2014, és clau reforçar la posició independentista a diverses regions del país on l'SNP no té un suport popular ampli, com ara a Highlands o a les Illes Shetland.

Aquestes regions han acusat Salmond de tenir un projecte centralista i de no tenir en compte les demandes del rerepaís. Finalment, la campanya de les eleccions podria ser una bona oportunitat per a l'SNP de cara a greixar l'organització i la militància, però també per a recollir dades sobre les simpaties que genera el projecte independentista barri per barri, sobretot si segueix una estratègia de campanya porta-porta.

En resum, l'SNP se la juga a les eleccions municipals del proper tres de maig; no només des del punt de vista electoral, sinó també pel que fa als elements organitzatius i institucionals que seran clau de cara a la campanya pel referèndum de secessió.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat