Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de setembre del 2011 | 16:38
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

La situació a Kosovo es complica

Han passat més de tres anys des de la declaració unilateral d'independència de les autoritats kosovars i la situació del país continua essent inestable. Durant les darreres setmanes s'ha viscut una escalada de violència a la frontera amb Sèrbia que ha obligat les forces internacionals de la K-for, dirigida pel mateix Consell de Seguretat de l'ONU, a moure peça i enviar reforços a diversos punts de control.

Les maniobres del Govern de Pristina han inquietat la minoria ètnica de serbis al nord del país, que mantenen lligams amb l'Estat serbi i no reconeixen la sobirania kosovar. Segons han informat diverses fonts, la voluntat del primer ministre kosovar, Hashim Tatxi, seria establir un embargament econòmic a Sèrbia semblant al que usa Belgrad per sotmetre el nou estat balcànic des de la seva declaració d'independència.

La inestabilitat al nord de Kosovo fa temps que dura i les perspectives de les dues parts són més aviat pessimistes

Per fer-ho, però, Tatxi vol controlar tots els punts fronterers que, tot i el suport de la K-for, sembla que la minoria sèrbia encara resisteix a, com a mínim, dos enclavaments. Sembla que els serbis d'aquests dos punts han aixecat barricades i han llançat còctels Molotov arran de la intervenció de les forces especials de la policia kosovar i la K-for ha hagut d'intervenir per calmar la situació. Durant els enfrontaments, quatre soldats de la missió internacional poden haver resultat ferits de gravetat i setze persones més han patit danys menors segons informa la BBC. Mentrestant, el ministre per Kosovo de Sèrbia, Goran Bogdanovic, ha acusat una vegada més la K-for de fer costat al Govern kosovar i actuar contra la minoria sèrbia.

Les negociacions entre tots dos governs fa temps que estan estancades. Ahir s'havien de reprendre, però el representant serbi, Borislav Stefanovic, va voler ajornar-les. Per a Stefanovic la prioritat ara mateix és recuperar l'estabilitat a la frontera i aclarir els fets dels darrers dies. El cert és, però, que la inestabilitat al nord de Kosovo fa temps que dura, en gran part instigada des de Belgrad, i les perspectives de les dues parts són més aviat pessimistes. Les eleccions generals sèrbies previstes per l'abril del 2012 no fan més que empitjorar la situació, ja que donen força als arguments electoralistes dels sectors més extremistes a Belgrad.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat