Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de de maig del 2011 | 16:36
Crònica · Afers religiosos

Èxit de l'oratori del Sant Dubte d'Ivorra

Aquest diumenge es va interpretar a l'església d'Ivorra (la Segarra)  l'oratori "Noces de Sang" sobre el miracle del Sant Dubte d'Ivorra. Més de tres-centes persones van omplir de gom a gom tots els racons del temple, on a més es van haver d'encabir com van poder 80 cantaires i 45 músics.

Retaule de l'església parroquial de Sant Cugat d'Ivorra

Va ser tot un gran esdeveniment per als habitants d'aquest petit poble de la Segarra, que van seguir emocionats el que va ser l'element central dels actes de cloenda de l'any jubilar concedit amb motiu del mil·lenari del miracle del Sant Dubte d'Ivorra. L'oratori de Valentí Miserachs i Climent Forner es va estrenar el proppassat divendres a Cervera i l'endemà es va interpretar a la catedral de Solsona.

La composició dramàtica i musical –l'oratori- es va encarregar molt encertadament al gran compositor català Valentí Miserachs i al poeta Climent Forner. Tots dos són capellans, el primer és un acreditat músic que ha compost més de dues mil obres i que, des de fa molts anys, és el president del Pontifici Consell de Música Sacra, el màxim organisme eclesial del Vaticà en el camp de la música. Valentí Miserachs va néixer a Sant Martí de Sesgueioles, però de petit havia anat sovint amb la seva àvia a Ivorra, un detall que va explicar diumenge als veïns del poble. Miserachs, reconegut internacionalment i anomenat carinyosament a Roma "il maestro catalano", també va ser un dels signants del manifest de benvinguda al Sant Pare Benet XVI publicat al Corriere della Sera i que van subscriure una trentena de personalitats del món cultural, polític, social i eclesial. El segon, Climent Forner, és un conegut poeta i escriptor de la diòcesi de Solsona, molt estimat pel seu tarannà obert, acollidor i compromès. Home d'una gran cultura i d'un humor molt fi, ha estat reconegut amb diversos premis per la seva rica obra poètica, recopilats en una quinzena de llibres.

L'oratori "Noces de Sang" consta de deu actes que narren el fet miraculós que va succeir a Ivorra ara fa mil anys, quan després que el rector del poble dubtés en el moment de la consagració, el calze va començar a vessar sang, la sang de Crist. El moment culminant de l'obra és el cant de l'eucaristia, l'acte darrer, una oda a l'eucaristia com a font de vida, il·lustrat precisament en el retaule de l'església parroquial de Sant Cugat d'Ivorra. Musicalment, l'oratori és una peça per a veus solistes, cor i orquestra. S'ha procurat que de cara a la interpretació hi hagués el màxim protagonisme de músics catalans, per això es va reunir l'orquestra Julià Carbonell, les corals Polifònica de Puigreig, l'orfeó Nova Solsona i la Coral Ginesta de Cervera i els solistes Marta Cordomí, Jordi Casanova, Pau Bordas i Toni Marsol.

L'impulsor de la iniciativa de l'oratori i de la resta d'actes que s'han celebrat al llarg d'un any és el rector de la Parròquia d'Ivorra, Fermí Manteca, rector a més d'altres cinc pobles de la Segarra. Ell ha aconseguit gairebé un nou miracle: que amb motiu de l'any jubilar aquest petit poble de cent-cinquanta habitants hagi estat visitat per més de 14.000 persones i ha aconseguit que l'oratori del Sant Dubte hagi esdevingut una obra reconeguda arreu. A més de Solsona, l'oratori "Noces de Sant" es va interpretar a Cervera i finalment, com a cloenda i amb tota la solemnitat, a l'església de Sant Cugat d'Ivorra el proppassat diumenge.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat