Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de de març del 2009 | 17:54
Cartes al director · Política

Aturem el pla d'extermini lingüístic

El PP ara du idea d'envestir dins les institucions mallorquines i al carrer el mallorquí per acabar d'imposar-hi el castellà. I debades cerquen disfressar aquesta obsessió destructora de l'idioma històric, propi i oficial de Mallorca de bona intenció, de desig que tothom "pugui expressar-se lliurement en qualsevol de les dues llengües oficials".


Molt bé! Això precisament vol el mallorquinisme! Però com vol la presidenta del PP de les Balears, na Rosa Estaràs, que tothom "pugui expressar-se lliurement en qualsevol de les dues llengües oficials" si hi ha una gentada venguda de fora que no entén -o no vol entendre- el mallorquí? Avui, a Mallorca, els únics que tenen aquesta llibertat són els hispanoparlants, tant els vinguts d'Espanya com els vinguts de Sudamèrica. Aquests sí que es poden expressar lliurement en espanyol perquè saben que tots els mallorquins els entendrem. Per què els entendrem? Perquè l'estat espanyol ha imposat aquest idioma a les escoles de Mallorca, ja d'ençà del primer moment que es va començar a escolaritzar la població. Tant amb monarquia, com amb república, com amb règim feixista. Un idioma, que, encara no fa ni cent anys, era totalment desconegut per la immensa majoria de mallorquins. No perdem la memòria històrica, com volen els nacionalistes espanyols.

Els mallorquins no tendrem la mateixa llibertat individual que tenen els forasters a ca nostra fins que, a l'escola, tothom haurà après d'entendre el català -el mallorquí- i d'expressar-s'hi amb tota naturalitat. Si aquest domini de l'idioma no el garanteix l'ús preferent del català a escola, em volen dir els nacionalistes espanyols què el garantirà? Les sales de cine, que no respecten la llibertat dels mallorquins de triar? La televisió, amb quatre canals en català i una carretada en espanyol? Que ho expliqui, per favor, el partit que vol recuperar, aquesta vegada disfressat de "llibertat", el pla franquista de deixar morir per abandonament les llengües que l'estat espanyol ha deixat malferides de mort.

Una altra cosa que emprenya el franquisme d'avui és que el mallorquí sigui un requisit per fer feina a la funció pública. Ara que amb la dictadura espanyolista que imposa una colonització mediàtica amb preeminència absoluta de l'espanyol als mitjans de comunicació de masses, i amb la immigració descontrolada, han aconseguit que el mallorquí no sigui necessari per viure a Mallorca, no poden consentir de cap manera que existesqui cap estímul, ni un, perquè la gent que lliurement ha triat viure a Mallorca senti la més mínima necessitat d'entendre i parlar mallorquí. Ni hi vegi el més mínim avantatge. Ni el més mínim. Saben que una llengua que no és necessària per viure ni tan sols en el seu propi territori històric, és una llengua morta. I, és clar, que el mallorquí sigui necessari per fer de funcionari dóna sentit a aprendre'l. Anima la gent a implicar-s'hi de bona gana, en veure-hi avantatges. I, com que el franquisme, tant l'antic com el reciclat d'avui, no té altra cosa més que un programa d'extermini per a tots els idiomes de l'estat espanyol que no siguin el castellà, cal tallar d'arrel tot allò que torni fer el català, el mallorquí, necessari a la seva pròpia terra. s la solució final. L'holocaust lingüístic.

Per al nacionalisme fanàtic espanyol, la caparrudesa d'una dotzena o dues de metges que no volen entendre el mallorquí, pesa més que la llibertat individual (llavors se n'omplen la boca!) de cinc-cents mil mallorquins de poder triar lliurement el mallorquí en anar a cal metge. En què queda la llibertat de parlar mallorquí si pesa més la caparrudesa d'un que no li surt dels dallons' voler-lo entendre? Imposar els privilegis d'una dotzena damunt la llibertat de cinc-cents mil ciutadans no és una mostra escandalosa de pur colonialisme? Fins i tot de racisme repugnant?

Si de veres volen bilingüisme, per què no bilingüitzen' el personal sanitari de manera que el pacient pugui triar? Per què no bilingüitzen' tot el personal que fa feina de cara al públic tant al sector públic com al privat? No hi ha una llei que obliga els restaurants -negocis privats, per tant- a deixar triar els clients entre seure a una clapa de fumadors o a una on no hi fumin? Per què no hem de poder triar igualment la llengua amb què ens comunicarem amb el cambrer? Això seria bilingüisme! Per què no punyen per aquí els bilingüistes' de barret? Per què no hem de poder triar a les sales de cine l'idioma en què volem sentir qualsevol film? Per què no hem de poder triar parlar en mallorquí en haver-hi un plet a la Justícia sense tenir por que el jutge ja es posi contra el ciutadà mallorquí que parla així com a ca seva l'han ensenyat? Per què no exigeixen que tots els canals que es rebin a Mallorca, tant públics com privats, oferesquin versió mallorquina i versió forastera perquè tinguem la llibertat de triar? Què esperen? No prediquen tant de "bilingüismo"?

El PP també vol que els llibres de text s'editin en "mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc". Per què no demana igualment que els llibres en castellà s'editin en andalús i en argentí, en atenció als hispanoparlants de Mallorca que s'hi expressen, i que són majoria devora els qui parlen castellà estàndard?

Què esperau, senyora Estaràs, vós que sou tan bilingüista, a impulsar aquestes mesures realment bilingüistes? I sobretot: què esperam els partidaris de la reconstrucció d'una Mallorca mallorquina a mobilitzar-nos al carrer per exigir els nostres drets i llibertats individuals de viure a Mallorca com a mallorquins amb el cap ben alt?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat