Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Categoria:
Dijous, 1 de de desembre del 2011 | 18:22
Presentació de la canditatura de Joan Ignasi Elena a la primera secretaria del PSC
El candidat vol que el PSC encapçali el 2014 una "aliança de progrés" entre forces d'esquerra

Tribuna TV ha assistit a l'acte de presentació de la candidatura a la primera secretaria del PSC de l'exalcalde de Vilanova Joan Ignasi Elena, celebrada aquest dimecres amb una conferència al Teatre del Raval. Elena ha plantejat el seu projecte amb una aposta electoral clara de cara al 2014, on vol que el PSC encapçali una "aliança catalana de progrés" semblant al tripartit, però amb un candidat "comú" a tots els integrants escollit en primàries obertes i sense "fer-se des de dalt", com diu que va succeir amb els Governs de progrés. Elena, a més, també ha enviat un clar missatge al PSOE, alertant que "l'evangelització" del PSC entre els socis de Madrid potser hauria de ser substituïda per "un acte de fe federalista" dels socialistes espanyols.

El projecte que ha presentat Elena, amb el teatre ple de gom a gom, ha definit una estratègia clara, sobretot de cara a les properes eleccions al Parlament. En aquest sentit, ha proposat construir una "aliança social i política", de "Aliança Catalana de Progrés", que suposi "un projecte sòlid, solvent, amb programes viables i compartits per una àmplia base majoritària de suport".

Aquesta unió política agruparia l'esperit i les tendències que van crear els Governs de Pasqual Maragall i José Montilla, però corregint "els errors" comesos i, molt probablement, pactada abans de les eleccions. "L'aliança no pot fer-se des de dalt com va succeir amb el Govern tripartit, perquè no pot repetir les febleses que aquest va tenir. Una aliança que s'ha de fer des de baix, amb una participació popular consistent", ha explicat Elena,

El candidat a liderar el PSC, però, creu que el sistema polític està "avui massa ancorat en els aparells partidaris" i per això planteja aquesta aliança partint de "l'establiment de les eleccions primàries obertes a la ciutadania per a la determinació del cap de fila i a ser possible del cap de fila comú de l'aliança". I amb una proposta "precisa de modificació del sistema electoral, amb l'establiment de llistes obertes o desbloquejades i amb una major vinculació dels electes amb els seus electors".

"Aquest no pot ser un congrés d'una victòria pírrica forjada des de càlculs més o menys simplistes i endogàmics. Ha de ser un congrés d'una àmplia victòria política", ha sentenciat Joan Ignasi Elena, animant als seus a mobilitzar-se de cara al conclau del PSC.

Elena també ha volgut parlar de quina vol que sigui la relació amb el PSOE. En aquest sentit, el candidat a liderar el PSC ha apostat fermament pel grup propi a les Corts Espanyoles. Pe`ro no s'ha quedat aquí. Elena ha posat en dubte que el PSC hagi de "seguir insistint a evangelitzar al PSOE del nostre catalanisme", i ha advertit als socialistes espanyols que "potser és l'hora que sigui el PSOE també qui faci un inequívoc acte de fe federalista" per millorar les relacions entre ambdues formacions.

De la possibilitat d'un pacte entre els candidats apareguts fins ara per liderar el PSC, Joan Ignasi Elena ha volgut deixar clar que l'acord està més que lluny. "Ho torno a mantenir ara: sóc candidat i la meva vocació és arribar fins al final. Sense un si condicional. Només el de la credibilitat", ha sentenciat, rebutjant l'oferta que va fer Miquel Iceta a la seva conferència.

En el seu discurs, el candidat ha volgut també reconèixer els "errors" que, tal i com ha definit, han perjudicat el PSC en els darrers anys. "Buidar, abandonar al partit, mentre es governava des de tots dos costats de la Plaça Sant Jaume n'ha estat un dels errors, juntament amb una notable resistència al canvi que ens ha impedit avançar en els últims anys cap a una relació oberta i productiva, d'intel·ligència col·lectiva, dins del partit i també portes enfora amb sectors que hem gradualment deixat abandonats", ha dit, tot afegint que al PSC "necessitem amb urgència obrir el partit internament i externament, restablir un model de funcionament intern obert i participatiu, això com una nova relació de confiança amb els ciutadans i ciutadanes del món associatiu, sobretot amb els més joves, del món de la cultura i de la comunicació, amb el món rural, amb el conjunt ample i plural del catalanisme progressista".
Notícies relacionades
Indica publicitat