Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de de novembre del 2015 | 13:30
Recull de premsa

Sobrequés: "Catalunya és una colònia d'Espanya"

En un article al Punt Avui l'historiador Jaume Sobrequés assegura que "L'anàlisi històrica comparativa dels trets que van caracteritzar el colonialisme del segle XVI al segle XX permet tipificar la realitat catalana contemporània com a inequívocament colonial".

I seguidament enumera els trets de la història i la realitat catalana que li permeten fer aquesta afirmació. Així:

Per començar "els exèrcits de la metròpoli ocupen sense cap dret un país que fins aleshores era sobirà. Catalunya va ser ocupada pels exèrcits de Castella entre 1705 i 1714. El Principat era aleshores un estat independent integrat en una confederació, la Corona d'Aragó".

En segon lloc, "la potència invasora destrueix les institucions del país ocupat i hi imposa el control militar. Des del decret borbònic de Nova Planta de 1716 és allò que ha succeït amb Catalunya"

En tercer lloc, la potència ocupant organitza l'espoli econòmic de la colònia" i en relació a aquest punt afirma "És allò que ha succeït amb Catalunya. Des de l'impost borbònic del cadastre al segle XVIII fins alssetze mil milions anuals de dèficit fiscal dels darrers temps, Catalunya ha estat, durant tres-cents anys, un país espoliat per Espanya".

En quart lloc "la potència colonitzadora ha trobat i promogut, a l'interior de la colònia, organitzacions polítiques, socials o econòmiques favorables a la metròpoli i, per tant, oposades a l'alliberament d'aquella".

En cinquè lloc "els colonitzadors han procurat anorrear la llengua i la cultura dels països conquerits" i en referència a la llengua explica "La repressió del català s'ha manifestat de manera permanent des de les primeres disposicions borbòniques després de 1714, fins a la llei Wert".

Un darrer factor acaba Sobrequés "Mai la metròpoli no ha autoritzat que la colònia pogués decidir lliurement el seu destí a través d'un referèndum d'autodeterminació que permetés la descolonització. És el cas de Catalunya".

I conclou l'article afirmant "La història ensenya que els processos colonitzadors només han estat vençuts quan els països víctimes de l'acció destructiva de la metròpoli han assolit la independència" i que "Catalunya és dels pocs països del planeta que no s'ha alliberat encara de l'opressió colonitzadora". Tot i que "D'aquest fet n'hi ha una àmplia consciència col·lectiva, aquella que ha de permetre l'alliberament nacional de Catalunya que ja s'albira en un horitzó que cada dia veiem més proper.", assegura.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat