Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de juny del 2014 | 19:56
Recull de premsa

Requejo: "S'ha d'estar molt desinformat per creure que una Commonwealth hispànica és realista"

"Vistos els precedents, l'experiència comparada de les democràcies plurinacionals i les dades empíriques del cas espanyol, l'anàlisi racional fa concloure que els ciutadans i les institucions catalanes hauran de procedir a una desconnexió del marc constitucional espanyol".

El catedràtic Ferran Requejo ha dit que des de la perspectiva catalana, la substitució d'un monarca per un altre "no canvia res" ja que les funcions del cap d'estat en una monarquia parlamentària són, "afortunadament, molt limitades".

A l'article Monarquia i tercera via? Requejo hi ha dit que les anomenades terceres vies "no estan en mans del nou monarca sinó, en tot cas, en les dels principals partits nacionalistes espanyols (PP i PSOE)" i que de moment "aquestes vies ni hi són ni se les espera": "Aquell procés no registra d'entrada cap variació. El seu centre de gravetat segueix residint en les institucions, la societat civil i els ciutadans de Catalunya". 

Sobre això Requejo ha explicat que els partidaris de les terceres vies "haurien d'assegurar dues coses igual de fonamentals: el contingut precís d'un nou pacte constitucional i els procediments de garantia que aquest pacte es compliria".

"El pacte, en primer lloc, --ha continuat-- hauria d'incloure un reconeixement i un nivell d'autogovern que fos acceptable per una majoria dels ciutadans de Catalunya.[...] En segon lloc, haurien d'establir-se garanties explícites que el poder central i les institucions de l'estat (executiu, Parlament i tribunals) complirien els pactes establerts. [...] En absència de garanties, un pacte de tercera via sempre seria precari".

Finalment l'autor de l'article ha dit que si es donessin aquestes dues condicions "podria haver-hi un lloc per a una potencial Commonwealth hispànica" però ha sentenciat que "s'ha d'estar, avui, molt desinformat per creure que aquesta opció és realista".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat