Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de de juny del 2012 | 19:44
Recull de premsa

Rahola: "Tota la memòria dels darrers segles de Catalunya és una lluita per 'salvar els mots'"

"Fa tres-cents anys que Espanya intenta destruir la identitat catalana bo i destruint la identitat lingüística".

La periodista Pilar Rahola ha denunciat a un article titulat Prou, Espanya! que l'estat "fa tres-cents anys que [...] intenta destruir la identitat catalana" destruint la identitat lingüística.

"I fa tres-cents anys que aquest estrany país resisteix" ha continuat Rahola. L'autora de l'article ha recordat que des del primer dia "del primer Borbó, quan el decret de Nova Planta va imposar un idioma estrany, que ningú no coneixia" Espanya "intenta destruir la identitat catalana".

"Tota la memòria dels darrers segles de Catalunya ─ha insistit─ és una memòria de lluita per salvar els mots, en trista expressió d'Espriu. I com que és una obvietat que els catalans no hem fet el procés a la inversa [...] caldrà resoldre que, des que estem junts, no fem altra cosa que defensar-nos".
Espanya porta en l'ADN una concepció imperial i no democràtica de la diversitat"
Pilar Rahola ha comentat, sobre la darrera sentència del Suprem, que aquesta "no és res més que el darrer esglaó d'un llarg procés de substitució lingüística". "Podem dir-ho ─ha sentenciat─ amb expressions més digeribles per als delicats estómacs [...] però arriba un moment que estem cansats".

Rahola ha dit que "el fil roig" d'Espanya és "intentar destruir aquesta memòria històrica de Catalunya" i ha alertat que "el dia que deixem de dir bon dia hauran vençut".

"La qüestió és per què" s'ha preguntat l'autora de l'article, qui ha argumentat que Espanya bé podria haver estat un Estat com Suïssa, que respecta "i s'enriqueix amb les diverses identitats que la configuren". "Ben al contrari, aquest Estat porta en l'ADN una concepció imperial i no democràtica de la diversitat" ha sentenciat.

"Tres-cents anys d'història donen per a milers de lleis que regulen el castellà a Catalunya, repressions duríssimes que l'han foragitat de la vida pública i quan els temps han estat tranquils, aleshores vénen els subtils mecanismes que l'Estat té per imposar-se" ha lamentat Rahola.

Rahola ha conclòs que fa tres-cents anys que Espanya "tracta els catalans com a estrangers", i ha afegit que, a sobre, "si no girem l'idioma, som nosaltres els culpables".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política
Rahola: "En aquest punt el sobiranisme s'ha de fer una pregunta clau: està preparat per al desafiament?"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Àgora Irla el proper dimarts 7 de febrer: El futur de la TV i l'audiovisual
Notícia · Política catalana
Mas: "Davant d'un estat que ens intimida i utilitza la guerra bruta, hem de demostrar la nostra força col·lectiva"
Notícia · Política
Forcadell reclama a Europa que obri les "portes tancades" als refugiats
Recull de premsa · Política catalana
Rahola: " Quina innocència autocomplaent i letal! En el CNI deuen estar rient molt, a banda d'agrair aquest regal inesperat del jutge"
La fotografia · General
Forcadell, Puigdemont i Colau demanen combatre l'odi i la intolerància perquè mai més no es pugui repetir l'Holocaust
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
El CAC demana augmentar en 137 milions anuals el pressupost de la CCMA
Recull de premsa · Política catalana
Rahola: "Què fan obrint l'inútil debat de la candidatura? Era necessari? Quina pressa tenen per obrir un meló tan desestabilitzador?"
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont repta l'estat espanyol a proposar un referèndum a nivell de tot l'Estat, si és el que vol, sempre que garanteixi que es respectarà el que decideixin els catalans
Notícia · Política catalana
Castellà: "L'estat espanyol posarà en joc la seva pertinença a la UE si exerceix la força per prohibir el referèndum en comptes de tolerar-lo"
Indica publicitat