Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de gener del 2012 | 17:28
Recull de premsa · Política

Villatoro: "L'estat de les autonomies ha fracassat i no es pot mantenir"

"Segons com siguin de potents cadascuna de les forces que actuen sobre el sistema de les relacions Catalunya-Espanya es podrà trobar un nou equilibri".

"S'ha trencat l'equilibri". Així de gràfic és el títol de l'article que publica Vicenç Villatoro a l'Ara, en què parla de la relació existent entre Catalunya i Espanya, en un equilibri que, arran de la sentència del TC i la crisi econòmica, s'ha trencat.

L'escriptor entén que "les relacions entre Catalunya i Espanya són un sistema en què operen una sèrie de forces que tiben en direccions diverses i contraposades" que fins ara es compensaven i generaven "un punt d'equilibri suportable per a la majoria, encara que tothom remugui". "Però en els últims anys aquest sistema de forces ha canviat molt –afegeix Villatoro- i el vell punt d'equilibri ja no" ho és.

L'autor afirma que "la crisi econòmica fa que l'estat de les autonomies amb cafè per a tothom es demostri absurd i insostenible, un luxe i una causa de dèficit. Ha fracassat i no es pot mantenir". "Però el problema que intentava resoldre –explica- es manté i s'ha fet més gran: l'existència de realitats culturals diverses i d'una reivindicació forta d'autogovern com a mínim a Catalunya i Euskadi."

Trencat el punt d'equilibri, doncs, Villatoro considera que "les forces presents en el sistema s'han polaritzat. Fracassada la via del mig [..] les forces que busquen l'uniformisme espanyol o les forces que demanen més poder polític per a Catalunya han pujat d'ambició i de potència".

Parlant metafòricament, doncs, Villatoro considera que, més que a un xoc de trens, la relació Catalunya-Espanya podria ser com "un concurs de tibar corda". "Durant força temps, sense deixar de tibar, a tots els semblava acceptable on havia quedat el llaç" del mig, diu l'escriptor, però "ara a cap dels dos li sembla bé". "Ara tothom tiba fort", conclou Villatoro, que afirma que "en aquests dos anys veurem on se situa el llaç de la corda. Més cap aquí o més cap allà [..] Sabent una cosa: que tibant fort a banda i banda, la corda es pot trencar".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat