Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 6 de de juny del 2012 | 17:57
Recull de premsa · Política

Villatoro: "Avui tenim una raó afegida per sortir d'Espanya. No ser arrossegats"

"Espanya té un model. De fa tres-cents anys. I la seva angoixa és no haver-lo pogut construir prou. Espanya vol ser França. Amb una llengua nacional i unes de regionals per a usos domèstics".

Clar i català. L'escriptor Vicenç Villatoro ha sentenciat que, si abans el catalanisme ja tenia prou motius per sortir d'Espanya, avui dia "tenim una raó afegida: no ser arrossegats".

"Després de tres-cents anys de model francès a l'estat espanyol ─ha dit l'escriptor─ i amb una conjuntura marcada per la crisi econòmica, l'assumpció dels grans objectius fonamentals del catalanisme [...] passa per sortir d'Espanya". Villatoro ha lamentat, però, que el canvi "des de dins ja s'ha intentat, de totes les maneres" i totes elles "han acabat amb un cop de porta". 

A l'article Sortir d'Espanya, l'escriptor ha dit que Espanya "té un model" des de fa tres-cents anys, "i la seva angoixa és no haver-lo pogut construir prou". "Espanya vol ser França ─ha sentenciat─. Amb una llengua nacional i unes de regionals per a usos domèstics. Amb una capital d'on surten totes les xarxes de comunicació i que exerceix la capitalitat en tots els àmbits: polític, administratiu, financer, militar, econòmic, cultural, simbòlic... Amb un sentiment de pertinença únic i potent".
A Espanya no li sembla necessari negociar amb Catalunya. Parlar de sortir li sembla una pura xerrameca tàctica"
En aquest sentit, VIllatoro ha advertit que Espanya "no creu que hagi de canviar aquest model" i que, en tot cas, "l'ha d'aprofundir": "I ho ha cregut també en democràcia, perquè aquest objectiu quedava llavors deslliurat de l'antiestètica del franquisme i podia aparèixer com a més modern i desacomplexat".

L'autor de l'article ha sentenciat que el catalanisme "no pot assolir els seus objectius dins d'aquest model, ni els culturals ni els econòmics ni els polítics" perquè aquest model representa "la pèrdua de pes econòmic, el desgast del benestar dels seus ciutadans, la dissolució de la seva especificitat cultural i un risc de pèrdua de cohesió social".

Finalment, Villatoro ha conclòs que a Espanya "no li sembla necessari negociar" amb Catalunya i que "parlar de sortir li sembla una pura xerrameca tàctica". "Però avui tenim una raó afegida per sortir d'Espanya. No ser arrossegats" ha dit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat