Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de desembre del 2015 | 12:33
Recull de premsa · Política

Sobrequés: "L'Espanya anticatalana"

En un article al Punt Avui l'historiador Jaume Sobrequés fa una anàlisi sobre l'anticatalisme a l'Espanya del segle XXI en el que afirma "Per poca informació que tinguin els ciutadans de Catalunya; per poca estona que dediquin a escoltar les ràdios, a veure les televisions i a llegir els diaris espanyols; per poc que hagin tingut ocasió de viatjar per Espanya,

sabran que el sentiment anticatalà ha arrelat amb força en tots els racons peninsulars i en tots els sectors socials".

Pel que fa a un hipotètic referèndum o a la construcció d'una Espanya federal ens diu "Existeix un sol partit espanyol que sigui favorable al dret de Catalunya a decidir lliurement, pacíficament i democràticament el seu futur? No n'hi ha cap, perquè àdhuc aquells que parlen tramposament del dret de Catalunya a fer un referèndum, supediten aquest dret a condicions que saben impossibles, com ho són l'acord amb l'Estat i la reforma de la Constitució. Aquells que volen alleujar la seva mala consciència en aquesta qüestió arriben a parlar de federalisme, sabent que, a Espanya, no n'hi ha de federalistes, i per descomptat, mai referint-se a un federalisme asimètric".

Així, per Sobrequés "de la mateixa manera que els historiadors parlem avui de la Grècia clàssica, de l'Anglaterra victoriana, de la Itàlia renaixentista, de la França revolucionària o de l'Espanya franquista, els historiadors del futur, en estudiar la realitat espanyola dels nostres dies, i en cercar-ne el principal element identitari, hauran de parlar de l'Espanya anticatalana, com una subetapa de la seva història contemporània"

I conclou amb contundència "l'anticatalanisme és el gran projecte nacional espanyol d'aquests inicis del segle XXI; és el factor cohesionador més sòlid de la societat espanyola" i "L'Espanya contra Catalunya, doncs, està més viva que mai, pesi a qui pesi. Segurament a aquells que no paren de fomentar el sentiment anticatalà. Pobra Espanya! Una vegada més: "Adéu, Espanya." I un desig: que en la distància retrobem l'harmonia i l'estimació que l'estar junts ha fet impossible"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat