Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 13 de de juny del 2012 | 19:03
Recull de premsa · Política

Pujol: "És preocupant la forta tendència espanyola d'empènyer Catalunya cap a la residualització"

"El problema no seria Catalunya, ni seria Europa. Seria Espanya".

L'ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, ha dit, sobre la crisi europea, que "és comprensible" que Europa no emeti eurobons. "Alemanya no es fia del que facin alguns països europeus si hi torna a haver diners en abundància i a un preu raonable" ha indicat.

Jordi Pujol ha constatat a un article que Alemanya "considera, i amb raó, que si no hi ha un canvi de mentalitat, obrir l'aixeta pot ser, fàcilment, per a alguns països europeus motiu per tornar al mal govern econòmic", un fet que segons l'autor de l'article "tindria serioses repercussions polítiques i socials, i suposaria la ruïna del projecte europeu".

Pujol ha insistit en què la UE hauria d'anar cap al "reforçament polític" creant l'equivalent del què als EUA és el Departament del Tresor: "És a dir, el Ministeri d'Hisenda europeu". "Amb les atribucions que correspongui però sobretot una: la del control dels pressupostos" ha indicat Pujol. L'autor de l'article ha dit que tot i que "pot semblar utòpic i perillós" no ho seria si "les regles són clares": "Ara ja està passant que Brussel·les demana a Rajoy que refaci el seu projecte de pressupost per generar menys dèficit".
El dèficit fiscal pot repercutir negativament també de cara a Europa"
Sobre Catalunya, Jordi Pujol ha indicat que "necessita la garantia de la seva identitat, unes competències adequades en el camp social, cultural i de desenvolupament i la finançament just per actuar eficientment en aquests tres camps", unes necessitats que es podrien tenir cobertes en el marc espanyol: "Una Autonomia catalana i un Estat espanyol que respectessin aquests tres àmbits no destorbarien a la UE. Que, dins d'Espanya, Catalunya tingués un finançament just, gaudís d'unes competències importants en matèria d'ensenyament, cultura, serveis socials o política territorial i que es respectés plenament la seva llengua i la seva cultura, no entorpiria per res el funcionament europeu".

Tot i això, Pujol ha lamentat que el que entorpeix ara és "l'ofec econòmic que Espanya sotmet a Catalunya", és a dir, el dèficit del 8% "com a mínim que ens imposa Espanya, no Europa". Pujol ha dit que això "té repercussions sobre el conjunt de l'Estat" i que "pot repercutir negativament també de cara a Europa". "Aquest reforçament polític i institucional (i financer) d'Europa no és motiu de preocupació. Al contrari. [...] Sí que ho és la forta tendència actual espanyola d'empènyer Catalunya cap a la residualització." ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat